Nu protesterar även Region Norrbottens styre mot anmälningsplikten i Tidöavtalet där offentliganställda i hälso- och sjukvården kan bli skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten om personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd.
– Verksamheten har framfört oro inför vilka konsekvenser det skulle kunna få. Därför är det värdefullt att vi tydliggör att vi inte stöder den här eventuella konsekvensen av regeringens utredning, säger Birgitta Johansson Huuva, regionråd Centerpartiet.
I det pressmeddelandet från regionråden skriver Linda Jonsson, regionråd Vänsterpartiet, "Vi uppmanar vår personal att inte anmäla asylsökande och papperslösa som söker hjälp, stöd och råd hos oss".
Flera andra regioner i Sverige har också protesterat, till exempel de rödgröna styrena i Kalmar och Västra Götaland. Även flera fackförbund har protesterat.
I Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna anges att kommuner och myndigheter som en person kan komma i kontakt med får ett ansvar för att säkerställa personens lagliga rätt att vistas i Sverige, men man anger också att det kan finnas undantag inom till exempel i sjukvården, vilket behöver utredas närmare.
Utredningen som ska behandla informationsplikten, Åtgärder för att stärka återvändandeverksamheten, ska vara klar om drygt två månader, den 31 oktober, men sedan i mars har utredaren Anita Linder väntat på de tilläggsdirektiv som berör frågan.
»Vi utgår ifrån att vi kommer att få förlängd tid«, säger hon till Altinget.
– Vi får naturligtvis se vart det här landar, men utifrån att det är ett utredningsdirektiv så kan man välja att invänta utredningens färdiga förslag och därefter agera, eller så kan man agera i förväg och visa på att vi tycker att det här är ett fullständigt orimligt förslag, säger Camilla Friberg.
Frågan om att personal inom hälso- och sjukvården kan bli skyldiga att informera om personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd är något som kan komma i konflikt med personalens yrkesetik.
– Vi är helt överens om att regionens anställda ska rädda liv och bota och inte att de ska tvingas ange personer som söker vård och därmed ställas inför de etiska dilemmana, säger Camilla Friberg (S).