Regionens plan för att minska operationsköerna

Antalet coronapatienter minskar – men mycket återstår innan regionen kan beta av vårdköerna som bildats under pandemin. Här är länssjukvårdens plan.

Per Berglund hoppas att kunna minska vårdköerna när operationsverksamheten kan sättas igång normalt till hösten.

Per Berglund hoppas att kunna minska vårdköerna när operationsverksamheten kan sättas igång normalt till hösten.

Foto: Christoffer Markström

Norrbotten2020-07-08 17:00

Sjukvården har varit under stor press under coronapandemin och många i personalen har hoppat in under sin semester för att hjälpa till. Med allt tryck på coronaavdelningar och intensivvårdsavdelningar har vården fått skära ner på både personal, resurser och lokaler till andra avdelningar.

Många operationer som inte är akuta och viktiga för att patienten ska överleva har fått skjutas upp och köerna med patienter som väntar på att få vård och opereras har vuxit. 

Enligt vårdgarantins måluppfyllelse ska patienter inte behöva vänta mer än 90 dagar på vård. I mars fick 63 procent sitt förstabesök i tid. I maj hade siffrorna gått ned till 46 procent. När det gäller operationstider i Norrbotten fick 69 procent vård i tid under mars. I maj låg siffran på 42 procent. 

– Vi har samlat på oss köer som behöver tas hand om, men vi får vänta till hösten eftersom våra medarbetare måste få semester, säger Per Berglund, divisionschef länssjukvård.

Han säger att det krävs mycket logistik för att kunna sätta igång operationsverksamheten.

– Vi har utnyttjat operationslokaler för intensivvårdspatienter så vi behöver städa, beställa material och operationssaker och vi måste få ihop tillräckligt med personal, säger Berglund. 

De senaste dagarna har antalet patienter som får sjukhusvård och intensivvård för covid-19 minskat i både länet och i Sverige. Någonting som är positivt för patienter som väntar på annan vård.

Anita Carlström, ordförande för Luleå hjärtlungförening, förstår att många får vänta men har inte själv märkt av någon skillnad på vården. 

– Jag tror att vården prioriterar ganska bra. När jag var där fick jag den bästa vård man kan få.

Trots att hon blivit väl bemött av vården finns det fortfarande osäkerhet kring coronasituationen. 

– Osäkerheten finns fortfarande för framtiden, man kan ju bara spekulera hur det kommer att bli, säger hon.

Per Berglund är osäker på hur framtiden kommer att se ut om det kommer en coronavåg till.

– Vi håller tummarna för att det kommer att vara låg efterfrågan på intensivvårdsavdelningen, men vi har fått kritik av regeringen att myndigheter inte har kollat på vad som händer i höst, säger han.

– Blir det stor spridning kommer det så klart att påverka sjukhusverksamheten, men vi kommer att trappa upp verksamheten för att förhoppningsvis kunna ha en normal verksamhet i slutet av hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!