Regionen: "Vi ser covid-vården som en skyldighet"

Region Norrbotten ser tvångsförflyttningar av vårdpersonal som en "arbetsskyldighet" och vill inte tillmötesgå fackens krav på ekonomisk ersättning. "Vi har förberett personalen genom individuella samtal", säger HR-chef Mari Conrad.

Cirka 130 iva-utbildade sjuksköterskor och ett 40-tal undersköterskor kan åter behöva förflyttas till covid-iva-vården i Piteå. "Som arbetsgivare ser vi att det finns en skyldighet att rotera i covid-vården", säger HR-chef Mari Conrad.

Cirka 130 iva-utbildade sjuksköterskor och ett 40-tal undersköterskor kan åter behöva förflyttas till covid-iva-vården i Piteå. "Som arbetsgivare ser vi att det finns en skyldighet att rotera i covid-vården", säger HR-chef Mari Conrad.

Foto: Tommy Borg

Norrbotten2020-11-18 17:00

Regionen har en eskaleringsplan för hur vårdpersonal från Kalix och Sunderby sjukhus, även från flera hälsocentraler, ska flyttas till den specialiserade coronavården i Piteå – om antalet covid-iva-patienter där blir fler än tre.  

Cirka 130 iva-utbildade sjuksköterskor och ett 40-tal undersköterskor finns med i beredskapen, merparten ställde också upp under den hårt ansatta coronavåren.   

– Vi måste ha rätt kompetens på rätt ställe. Vi vill främst använda de som var i Piteå tidigare, de har värdefull erfarenhet, säger Mari Conrad, HR-chef inom närsjukvården. 

Region Norrbottens eskaleringsplan bygger på maximalt tio covid-patienter i Piteå. 

– Blir det fler, behöver vi hjälp från andra regioner.

Men förhandlingarna med Vårdförbundet slutade i oenighet och facket larmar nu om att flera medlemmar inte orkar börja arbetspendla till Piteå igen.

– Det var en jobbig vår för medarbetarna, också väldigt speciellt att jobba med de svårast sjuka covid-patienterna. Men vi har sett över scheman och har tagit individuella hänsyn, utifrån familjesituation med mera, säger Mari Conrad och nämner bland annat att gravida och de med medicinska skäl inte ska behöva rotera.

Hur kan ni garantera att rotationen bygger på frivillighet och att ni undviker ohälsa och sjukskrivningar?

– Vi har förberett personalen genom individuella samtal och anpassningar gällande skyddsutrustning, övernattningar och transporter, även hur man ska få ihop ”livspusslet”. Våra chefer har haft en fantastisk dialog med alla som jobbade i Piteå i våras.  

Vårdförbundet beskriver det som ”tvångsförflyttningar”. Hur vill ni bemöta det?

– Vi har olika syn på vad arbetsskyldigheten innebär. Som arbetsgivare ser vi att det finns en skyldighet att rotera i covid-vården.  

Då är det väl inte en frivillighet?

– Skulle vi behöva skicka personal till Piteå är det i första hand de som har sträckt upp handen som gäller. Vi vill inte skicka någon i onödan till en annan arbetsplats. Men det kan också komma lägen vid en ökad smittspridning, då resurserna behöver utökas ännu mer.

Kommunal ska vara eniga med arbetsgivaren om vilka undersköterskor som är villiga att åter ställa upp men varken de eller Vårdförbundet enades med regionen när det gällde yrkanden om ekonomiska ersättningar.

– Den ekonomiska kompensationen är inte vårt primära mål. Vi vill ha en beredskap för hur vi ska kunna ta hand om våra medborgare och ge dem den vård som behövs om smittoläget förvärras. 

Andra regioner har erbjudit bonusar. Varför kan inte Region Norrbotten göra det?

– Några få regioner har gjort det. Den övervägande delen av regionerna håller sig till de allmänna bestämmelserna med rörlighetsersättning.

Kommer ni återuppta förhandlingarna?

– Vårdförbundet har möjlighet att begära att de tas upp på nytt. Annars gäller vår eskaleringsplan. Vi kan behöva börja rotera personal oavsett om förhandlingarna inte är avslutade, detta av synnerliga skäl om det uppstår ett akut resursläge, säger HR-chef Mari Conrad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!