Anna Pohjanen är divisionschef för delar av den länsövergripande vården i Norrbotten. Hon har fått i uppdrag av regiondirektören att skapa en enhet för att hantera uppskjuten vård i de lokaler som regionen har återtagit i Kalix, alltså de lokaler som tidigare inrymde Kalix sjukhus dagkirurgi och senare hyrdes av det privata vårdbolaget Läkarjouren.
– Vi har våra egna läkare och vi har salen. Den begränsande faktorn för oss är operationsresurser och därför gör vi nu en direktupphandling av tjänsten operationsteam, säger Anna Pohjanen.
Enligt uppgift ska tjänsterna upphandlas från just Läkarjouren. Anna Pohjanen vill inte gå in på några detaljer då avtalet fortfarande inte är påskrivet, men hon bekräftar att det rör sig om operationsjuksköterskor och anestesisjuksköterskor.
– Det är ett stort problem för norrbottningarna att vi inte kan leverera den vård de behöver. Vi måste göra allt vi kan för att komma framåt och göra bättre leveranser.
Hon konstaterar att det inte finns någon "quick fix" som löser problemen med uppskjuten vård och att regionen måste arbeta på alla möjliga fronter.
– Den modell vi provar nu i Kalix begränsas till denna höst till att börja med. Vi har också gjort andra direktupphandlingar av vissa diagnostiska tjänster och mindre ingrepp med lokala leverantörer, i första hand Hermelinen.
Tidigare i veckan kom beskedet om att regionen ska upphandla operationstjänster på upp emot en halv miljard kronor. Det påpekades då att övriga nordiska länder och även andra länder i Europa kunde bli aktuella att upphandla vårdtjänster ifrån. Anna Pohjanen tror främst att det kommer att röra sig om våra grannländer i de fall då vård behöver upphandlas utomlands.
– Det vi vet är att det kan finnas kapacitet i Finland, men vi måste vänta och se vad vi får in för anbud. Vi har inte haft kontakt med några andra länder.
De områden som främst påverkas av den uppskjutna vården är ortopediska operationer och andra planerade ingrepp. Det finns enligt Anna Pohjanen inga köer inom cancervård eller när det gäller akuta ingrepp.
– Sedan är det ju så att även om ingrepp kan vänta riskerar patienter att få bestående men på grund av att de har fått vänta för längre på planerad kirurgi. Där vill vi inte hamna.