Regionen tar upp kampen mot nätläkarna

Region Norrbotten ska ha en egen telefonapp. "Typen av tjänster är efterfrågad" säger chefen Pia Näsvall.

Sjuka regionmedborgare ska kunna telefonera för att få tag i vårdpersonal. (Personen på bilden har inget direkt samband med artikeln.)

Sjuka regionmedborgare ska kunna telefonera för att få tag i vårdpersonal. (Personen på bilden har inget direkt samband med artikeln.)

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Norrbotten2019-11-25 05:00

Hälscentralen NorraHamn kommer innan årsskiftet att införa möjligheten till distansvård.

– Förhoppningen är så klart att det ska fylla det behov som många listade patienter verkar ha, säger Urban Mikko.

Också Region Norrbotten utvecklar digital vård och i förlängningen en telefonapp.

–  Vi gör det i första hand för patienternas skull och målet är lansering efter årsskiftet, säger Pia Näsvall, verksamhetschef för den digitala hälsocentralen.

Pia Näsvall pekar på möjligheten till en sammanhållen vård, där även dokumentationen finns tillgänglig när patienterna ringer upp och vill prata med en läkare eller annan vårdpersonal.

Den digitala vårdcentralen är tänkt att fungera enligt följande: Patienten tar kontakt via sin dator eller smarta telefon  och legitimerar sig med bank-id. Genom att fylla i ett formulär slussas patienten vidare. Svaret kan bli allt från enklare råd för enklare åkommor till en inbjudan till chat eller videosamtal med vårdpersonal, något som kan leda till en telefontid till läkare, en remiss till specialistvård eller en tid för ett besök på hälsocentralen.

Nätläkarföretagen ifrågasätter satsningarna hos regionerna.

– De senaste åren har allt fler regioner börjat undersöka möjligheten att erbjuda egna digitala lösningar. Men av det vi sett hittills så ligger dessa ganska långt efter i utvecklingen och utvecklingen, vet vi, kostar hundratals miljoner i skattekronor. Varför görs dessa satsningar när alternativ finns? undrar Henrik Kangro på Min Doktor.

Tisdag: Nätläkaren kontra doktorn på vårdcentralen

Målet är att lansera den digitala hälsocentralen efter årsskiftet, säger Pia Näsvall.
Målet är att lansera den digitala hälsocentralen efter årsskiftet, säger Pia Näsvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!