Personalens semestrar och föräldraledigheter gör att Svenskt ambulansflyg, KSA, drar ner på bemanningen i sommar. Neddragningen kommer att ske från midsommarveckan till och med andra veckan i augusti, vecka 25-32. I Umeå, som är KSA:s nordligaste bas med två flygplan, halverar man dagbesättningen.
– Vi har två dagbesättningar på Arlanda och har förstärkt en av dem kvällstid, så vi räknar med att det inte ska påverka norra Sverige, säger Mariann Holmberg, mediakontakt vid Svenskt ambulansflyg.
Samtidigt stoppar Region Norrbotten egna operationer och har ingått avtal med Karolinska universitetsjukhuset för operationer av cirka 190 patienter.
– De patienter vi nu planerar att erbjuda vård vid Karolinska universitetssjukhuset istället för i Norrbotten är sådana som kan planeras med några dagar – några veckors horisont, och som har den typ av tillstånd som innebär att de kan flyga med reguljärflyg. Vi har inte planerat att nyttja ambulansflyg för de här patienterna annat än möjligen i begränsad omfattning vid hemtransport om det blir nödvändigt, säger Anna Pohjanen, chef för division Länssjukvård 2, i ett mail.
Det har varit många turer kring Svenskt ambulansflyg sedan starten. Senast i maj när regionerna kan få betala flygtimmar i förskott för att lösa KSA:s ekonomiska problem.
Om KSA inte själva kan genomföra flygningarna har de avtal med fyra privata flygbolag.
– Vi samordnar planerade transporter i ett nationellt perspektiv och det är där vi kan uppnå en effektivisering då vi kan flyga med två till tre patienter åt gången och färre returresor. Man anmäler planerade transporter 15 dagar före transport. Det blir en stor mängd planerade tranporter och flyget kan utgå från till exempel Landvetter. En transport som kan beröra norra Sverige, säger Mariann Holmberg.
Trots KSA:s neddragning tror Anna Pohjanen inte att det ska påverka de akuta sjuktransporterna.
– Sedan kan mer akuta saker hända som innebär att vi har behov av ambulansflyg, precis som alltid annars. Vi har stämt av med de som är ansvariga för flygfrågorna i vår organisation och vi har inte fått några signaler att KSA inte kommer att förmå att möta de behov vi kan komma att ha, säger hon.