På torsdagens förbundsfullmäktige antog Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg, KSA, en reviderad budget för resten av det här året samt för 2022 och 2023. Kalkylerna visar på ökande kostnader med totalt 10 miljoner 2022 och 8,6 miljoner kronor 2023. Av dessa merkostnader beräknar Region Norrbotten få ta mellan 25 och 30 procent av smällen, eftersom Norrbotten är det län som förväntas nyttja ambulansflyget mest.
En stor post som i den reviderade budgeten redovisas som en kostnadsminskning är att "kostnaden för sjuksköterskebemanning utgår" med 23,6 miljoner kronor. I praktiken flyttas endast denna kostnad ut från KSA:s budget.
– Kostnaden kommer bäras av de som nyttjar ambulansflyget. Alltså det blir Region Västerbotten som fakturerar istället för KSA, säger förbundsordföranden Ola Karlsson (M).
Samtidigt beräknas kostnaden för hangarhyra bli 6,9 miljoner kronor lägre än man tidigare trott. Faktum är att KSA inte vet hur man ska lösa hangarfrågan i Umeå framgent.
– Det pågår en diskussion om hangaren i Umeå. Planen var tidigare att man skulle bygga en ny, men det visar sig att det blir väldigt dyrt. Vi håller på diskutera fram en lösning, säger Ola Karlsson.
Slutligen beräknar KSA att bränslekostnaderna för nästa år blir drygt 12 miljoner kronor dyrare än man tidigare trott. Räknat per timme innebär det en merkostnad på omkring 2000 kronor. Enligt tidigare beräkningar väntades flygtimpriset bli 24 500 kronor.
Med bara ett par månader kvar till planerad verksamhetsstart tror nu Ola Karlsson att KSA uppfyller Transportstyrelsens krav för flygtillstånd. Samtidigt avslöjar han att KSA tittar på "back up-lösningar", ifall att verksamhetsstarten inte går som planerat.
– Vi arbetar för att det ska bli en säker övergång, som patienterna inte märker av. Vi för samtal med aktörer som är intresserade av att delta i den övergången, säger Ola Karlsson.
Trots osäkerheterna gällande kostnaderna kopplade till det nya ambulansflyget känner sig Kenneth Backgård trygg med att kostnaderna inte kommer att skena.
– Vad är alternativet? Skulle man tänka sig någon helt annan lösning har vi köpt flygplan för 700 miljoner som vi inte skulle använda, säger Kenneth Backgård.