Verksamhetsutvecklaren Pontus Albertsson Åman jobbar med Sms-livräddningen på Region Norrbotten, han tycker ändå det är bra att regionen lyckats rekrytera så pass många nya frivilliga.
– Vi började ju på noll. Jag ser det inte som att vi har tappat folk. Vi hade 4 500, men vi vet inte hur många av dem som var aktiva eller bara stod kvar som anmälda. Vi har fått 2 900 nya sen i somras, men det är klart vi vill bli fler, säger han.
Nu håller han på jobba med en kommunikationsinsats som riktar sig till poliser, med målet att fler poliser i yttre tjänst ska anmäla sig som Sms-livräddare. Kravet är att man ska vara HLR-utbildad samt över 18 år.
Pontus Albertsson Åman har tidigare i höstas varit med på en konferens för blåljuspersonal i Norrbotten, där han också uppmanade deltagarna att anmäla sig.
– Kedjan som räddar liv i samband med ett hjärtstopp är tidig upptäckt, tidigt larm, tidig hjärt- och lungräddning, tidig defibrillering och att fort komma till sjukhus. Att få en frivillig livräddare på plats vid ett hjärtstopp ökar chansen till överlevnad med 28 procent, det är väldigt bra, säger Pontus Albertsson Åman.
Regionen bytte system för att appen Sms-livräddare är bättre än det tidigare systemet. Appen använder telefonens platstjänster istället för triangulering och finns det mer än en person tillgänglig ombeds den ena att hämta en hjärtstartare.