Regiondirektören: "Förstår att förändringar skapar oro"

Förslaget om ny ledningsorganisation inom Region Norrbotten har väckt oro.
Målet är att öka tillgängligheten för norrbottningarna, säger regiondirektör Ulrika Sundquist.

"Inriktningen med det här förslaget för en förändrad ledningsstruktur är att hålla ihop nuvarande verksamheter och verksamhetsområden så långt det är möjligt, just för att skapa så lite oro som möjligt och ha verksamheterna som vanligt", säger Ulrika Sundquist, regiondirektör, Norrbotten.

"Inriktningen med det här förslaget för en förändrad ledningsstruktur är att hålla ihop nuvarande verksamheter och verksamhetsområden så långt det är möjligt, just för att skapa så lite oro som möjligt och ha verksamheterna som vanligt", säger Ulrika Sundquist, regiondirektör, Norrbotten.

Foto: Linda Kask

Norrbotten2025-02-12 10:00

NSD har talat med Läkarföreningen och en psykolog på Bup, som uttrycker oro, bland annat för att Bup föreslås hamna under samma division som vuxenpsykiatrin. 

Barnpsykologen lyfter även farhågan att samarbetet Bup i Kalix har i dag med barnhabiliteringen och barnmedicin ska påverkas.

Regiondirektör Ulrika Sundquist säger att hon förstår och är ödmjuk för att förändringar kan skapa oro. Hon lyfter att det för patienternas skull är viktigt att fortsätta hitta sätt att samarbeta mellan verksamheterna även i den nya ledningsstrukturen.

– Jag är jätteglad att det finns ett så bra samarbete mellan habiliteringen, barnmedicin och Bup, det behöver fortsätta utifrån vårt patientperspektiv.

undefined
"Jag är ödmjuk för att alla förändringar skapar viss oro, det är jag medveten om", säger Ulrika Sundquist, regiondirektör, Norrbotten.

Hon betonar att förändringens syfte är att stärka vården i hela Norrbotten.

– Ingångsvärdet har varit att hålla ihop verksamheter eller verksamhetsområden så långt det är möjligt. Vi försöker få ihop det för att skapa bättre flöden för dem vi är till för och öka tillgängligheten för norrbottningarna. Det är det vi är ute efter, och samtidigt ha en bra arbetsmiljö för våra medarbetare.

Det finns en oro att förändringen skulle kunna innebära en ökad centralisering. Ser ni någon risk för det?

– Förslaget innehåller inte någon förändring som innebär en centralisering av verksamheter inom länet. Däremot via projektet Ungas psykiska hälsa i primärvården så försöker vi öka vår förmåga att möta upp och erbjuda snabbare insatser vid psykisk ohälsa och sjukdom i hela länet.

Hon fortsätter:

– Förslaget innebär inte att vi ska stänga eller flytta någon verksamhet. Det är en ledningsstruktur vi ändrar.

Den 12 februari ska förslaget tas upp i regionstyrelsen och Ulrika Sundquist berättar att det kommer göras risk- och konsekvensanalyser i flera steg innan en förändring träder i kraft.

– Vi börjar redan i veckan med risk- och konsekvensanalyser ur ett arbetsmiljöperspektiv, och de kommer också pågå parallellt, säger hon.

Hur kommer de som påverkas involveras i beslutet?

– Det som tas politiskt är strukturen för en ny divisionsstruktur med färre vårddivisioner. Risk- och konsekvensbedömningen på en övergripande nivå, det är startskottet där fackliga företrädare deltar. Sen behöver man i berörda verksamheter fortsätta arbetet med risk- och konsekvensanalyser både gällande patientsäkerhet och arbetsmiljöperspektivet och att vi tar hand om eventuella risker med åtgärdsplaner. Det är ett arbete som behöver göras tillsammans i våra verksamheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!