Regiondirektören förbryllad: "Det här ska inte hända"

Region Norrbotten drabbades under natten till onsdagen av en andra it-krasch på kort tid. Många patienters vårdbesök fick ställas in. "Det här ska inte hända", säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Anna-Stina Nordmark Nilsson har sett Region Norrbotten drabbas av två it-krascher.

Anna-Stina Nordmark Nilsson har sett Region Norrbotten drabbas av två it-krascher.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Norrbotten2021-09-22 11:35

Driftstoppet påverkade journalsystemet Vas vilket gjorde att det inte gick att se eller registrera uppgifter i patienternas journaler. De flesta planerade operationerna fick ställas in – innan systemet var i full drift igen vid 11-tiden.

Anna-Stina Nordmark Nilsson är regiondirektör i Norrbotten.

– Vi har sedan förra incidenten jobbat idogt för att förstå varför det har hänt och noggrant gått igenom för att se om det finns andra risker. Det här inträffade under natten och har precis kunnat startas om. Men det här ska inte hända, säger hon.

Behöver ni göra något nytt, köpa in ett nytt system?

– Det här systemet var i full gång i början av 2000-talet. Det är ett system som har varit trogen under en lång tid, men vi har för två år sedan inlett ett arbete för att implementera ett nytt system som vi gör tillsammans med ett antal ytterligare regioner i Sverige. 2023 hoppas vi kunna implementera nya systemet.

Det är inte bara journalsystemen som påverkats, förra gången drabbades även telefonin.

– Även dagens driftstopp i vårt journalsystem gör att vår vård begränsas och vi har norrbottningar som har varit bokade för vård. Självklart skapar det här en oro hos oss också. Det kräver att vi, vilket vi också gör, sätter in ännu mer resurser för att förekomma eventuella framtida driftstopp.

På vilket sätt?

– Vi följer upp systemen ytterligare för att i tid kunna se signaler på att något skulle kunna inträffa.

Hur?

– Vi har alltid inne en rad olika kompetenser, bland annat konsulter som bistår och det görs i det löpande arbetet med det stora journalsystemet eftersom det är så vitalt för vården, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson och fortsätter:

– Jag måste säga att våra egna resurser tillsammans med externa resurser har visat en oerhörd effektivitet när det gäller genom att felsöka och också starta upp systemet på nytt.

Behöver ni stärka upp it-avdelningen?

– När saker händer behövs egen kompetens och vi har sedan tidigare externa kompetenser som kan gå in i delar och bistå oss. Det är inte bara om det oväntade inträffar utan handlar också om det löpande arbetet med Vas (journalsystemet).

 Med tanke på snabba digitala utvecklingen låter ett system från 2000-talet extremt gammalt.

– Jag tror ändå att om du tittar in i Vas och jämför med hur det såg ut då så är det inte mycket som är samma. Det är strukturerna som är densamma, men innehållet är något helt annat i dag.

Varför valde ni ändå att hitta något nytt?

– Att vara många som har ett och samma system medför att vi kan dela utvecklingskostnader, driftskostnader och dela kompetenser. Om det händer något i ena regionen är det lättare att samarbeta med en annan, säger Anna-Stina Nordmark.

Går det att sätta ord på hur de här incidenterna har skadat regionen?

– Vid varje driftsbrott gör vi noggranna analyser. När de är färdiga kommer jag och övriga i ledningen kunna få ta del av en noga uppföljning av vad som har hänt. Alla driftstörningar kostar på ett eller annat sätt, antingen i kronor eller i att patienter inte har kunnat få sin vård i tid.

Och förtroendet för vården?

– Förtroendet för vården tycker jag är en mindre fråga just nu än hur patienter har tvingats åka hem eller åka tillbaka vid ett annat tillfälle. Men all akutvård har fungerat, säger Nordmark Nilsson som ändå tillägger:

– Misslyckas vi att ge det våra patienter behöver är det ett misslyckande.

Är ni för digitalt beroende?

– När något sådant här inträffar plockar våra verksamheter i slutändan fram papper och penna och det finns rutiner för det. Självklart när det kommer till digitala verktyg vet vi att det är oerhört svårt att kunna jobba bort alla risker. Det viktiga är att vi gör det så långt vi kan och att vi kan identifiera eventuella risker som kan uppstå.

Är du orolig även för cyberattacker?

– Just nu jobbar vi för högtryck med att få igång alla kritiska system och säkerställa att det inte ska inträffa på nytt. Det är det vi har i fokus. Sen gör vi som flertalet verksamheter eller företag genom att då och då gå in och göra tester.

När ni nu ser hur sårbar man kan vara – är det något ni förbereder er för?

– Det vill vi inte och kan inte kommentera. Det vi kommenterar nu är de incidenter vi har haft och som vi jobbar för fullt med att rätta till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!