Hälso- och sjukvården i Norrbotten parkerar i bottenskiktet av regionerna i Sverige när befolkningen får ge sitt omdöme. I den senaste Hälso- och sjukvårdsbarometern 2023, gjord av Sveriges kommuner och regioner, SKR, har 3 267 norrbottningar svarat på frågor som visar vad de anser om hälso- och sjukvården.
– Hälso- och sjukvårdens verksamhet har blivit dyrare, förutom bland annat inflation och ökande pensionskostnader, men vi levererar inte bättre kvalitét. Det oroar mig, säger Linda Frohm (M), oppositionsråd Region Norrbotten.
Rapporten tar upp elva områden av vilka Region Norrbotten placerar sig under riket som helhet i samtliga frågor men även sist och näst sist bland regionerna i flera frågor. Frågorna handlar bland annat om hur befolkningen ser på tillgången till hälso- och sjukvård, deras förtroende för den, väntetider samt inställning till att använda 1177:s e-tjänster.
– Det här är viktiga perspektiv att ha med när man ska styra och förbättra samt leda regionernas verksamhet. Den gör också att man kan identifiera förbättringsområden, säger Camilla Eriksson, handläggare vid Sveriges kommuner och regioner.
– Vi har haft ett år där vi har lite av pandemieffekter. Det är långa köer på många ställen och vi har skickat förhållandevis många patienter för vård utanför länet, därför att vi inte har resurser själva att genomföra operationerna. Det gör att det blir en medial bild av att man inte får den vård i länet som man önskar. Det är något vi behöver jobba med, säger Anders Öberg (S), regionråd Region Norrbotten.
Norrbottningarna är förhållandevis positiva till att använda 1177:s e-tjänster men inte lika positiva till digitala tjänster i vård och behandling där 30 procent är ganska eller mycket negativa.
54 procent har ganska mycket/ganska mycket förtroende och 23 procent har ganska/mycket litet förtroende för hälso-/vårdcentraler i sin region.
– Om man inte får möta samma läkare så då tappar man i förtroende och det gör att vi satt fokus på att minska antalet inhyrda och istället anställa fler egna, säger Anders Öberg (S).
– Här behöver regionen göra krafttag och inte använda kraften till att bråka om huruvida regeringen borde komma med mer eller snabbare pengar. Vi har en sjukvård som redan kostar mycket per capita så nu är det att se till att det blir bättre kvalitét, säger Linda Frohm (M).