Region Norrbotten drar in jullunchen

Region Norrbottens 7 200 anställda får i år ingen jullunch. Avtackningen av pensionärer och firandet av långvarig anställning blir kvar.

Region Norrbotten drar i år in jullunchen för de anställda. Anledningen är att pengar behöver sparas. (Arkivbild)

Region Norrbotten drar i år in jullunchen för de anställda. Anledningen är att pengar behöver sparas. (Arkivbild)

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrbotten2019-10-25 21:03

För en tid sedan beslutade regionledningen att inte ge pengar till de anställdas jullunch. Varje anställd har tidigare år fått 160 kronor som kunnat användas till en gemensam jullunch på valfritt ställe. Rekommendationen har dock varit att äta den inom den egna verksamheten, vilket många valt att göra.

Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson, säger att beslutet fattades av en enig regionledning. Avtackning av pensionärer och firandet av de som jobbat länge inom Regionen blir kvar. En tillställning som äger rum i slutet av januari 2020.

– Vi kan inte göra allt så i år prioriterar vi. Det brukar vara mellan 200 och 300 personer på den tillställningen. De ska få en kväll att minnas, säger hon.

Med 7 200 anställda blir besparingen på jullunchen 1 152 000 kronor.

– Jag vet inte exakt hur det här gått till tidigare men när ekonomin inte är bra måste man göra prioriteringar.

Karin Larsson, HR-direktör på Region Norrbotten, tror att personalen har förståelse för beslutet och varför det görs. Varken hon eller Anna-Stina Nordmark Nilsson har nåtts av några ilskna reaktioner.

– Det är ekonomiska skäl som ligger bakom och det handlar om att vända på alla stenar som finns för att förbättra resultatet.

Karin Larsson förtydligar att det inte handlar om att ställa jullunch och pensionärsavtackning mot varandra.

– Det känns viktigt att kunna behålla avtackningen och firandet av dem som jobbat inom landstinget i 25 år. I år, med den pressade ekonomi som råder, prioriteras de, säger hon.

På Vårdförbundet gläds man inte åt beslutet. Elisabeth Lindblad, vice ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, menar att den besparing som görs är liten och berör många.

– Man skottar igen ett litet hål men gör inget åt den stora gropen där det verkligen blöder i form av exempelvis skenande hyrläkarkostnader. Nu är det taget ett beslut att spara pengar och anser man att man ska spara på detta så gör man det. Men jag tycker att man skulle kunna tänka på dem som jobbar under jul och nyår och åtminstone ge dem en jullunch, säger hon.

Marianne Engberg, ordförande för Kommunal sektion Region Norrbotten, håller med.

– Jag kan tycka att det är tråkigt att personalen inte ens kan få en jullunch. De sliter hårt och går ofta kort om folk. Jag tror att det här kommer att få reaktioner och att folk tycker det är snålt, säger hon.

Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson säger att Regionen i år prioriterar avtackningen av pensionärer och de som jobbat länge. (Arkivbild)
Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson säger att Regionen i år prioriterar avtackningen av pensionärer och de som jobbat länge. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!