Det är en del i regeringens nya integrationspolitik. Regeringen har beslutat om tilläggsdirektiv till en pågående utredning om arbetsmarknadsetableringar.
Enligt direktiven ska politiken bli mer kravbaserad och ett större ansvar ska läggas på den enskilde individen.
I det ingår bland annat strängare anvisningar till jobb och utbildningar. Fler arbetslösa måste flytta till jobb om de erbjuds jobb på annan ort, enligt arbetsmarknadsminister Johan Persson (L).
– Det är en enorm skillnad på arbetslösheten i till exempel Pajala och i Lessebo. Med detta som bakgrund måste man som vuxen och frisk vara beredd att flytta dit jobben finns. De kraven kommer att växa, säger Johan Pehrson i en intervju i DN.
Torbjörn Nyström, sektionschef, Arbetsförmedlingen Norrbotten:
– Myndigheten har fått ett uppdrag i regleringsbrevet att Arbetsförmedlingen ska öka den geografiska rörligheten i landet, vilket vi tycker är bra. Uppdraget skall hanteras först centralt i myndigheten och sedan återrapporteras till Regeringskansliet senast 1 Oktober 2024, säger han
Vad händer om en jobbsökande erbjuds ett nytt jobb på annan ort och tackar nej till det ?
–Det är en komplex fråga där det ska klaffa med arbetsgivaren, bostad och den jobbbsökandes familj. Men det kan bli en fråga om sanktioner av olika slag, allt från en varning till ersättningssanktioner.
Hur går det med rekryteringen till de nya gröna jobben i Norrbotten?
– Det är inte i någon större skala i Norrbotten ännu, frågan är hetare i Västerbotten och rekryteringen till Northvolt. Vi räknar med att det blir större rekryteringar i Norrbotten mot slutet av nästa år och 2025.
Arbetsförmedlingen har nu 3300 lediga jobb i Norrbotten.
– Samtidigt har vi cirka 5500 arbetssökande som är arbetslösa eller i något aktivitetsprogram. Det handlar om att matcha den jobbsökandes kompetens mot arbetskraftsbehovet.
Var finns det största arbetskraftsbehovet i Norrbotten nu?
– Vården har det svårast att hitta personal. Sedan är det också till viss del svårt inom industrin när det gäller viss kompetens.
Det har ju sagts att befolkningen i Norrbotten och Västerbotten behöver öka med cirka 100 000 innevånare för att klara de nya gröna industrierna.
Klarar Arbetsförmedlingen av att rekrytera personal till industrierna?
– För att hitta arbetskraft måste det också finnas bostäder och annan service. Som det är nu är bristen på bostäder ett jätteproblem i Norrbotten, säger Torbjörn Nyström.