Malmbanans begränsade kapacitet för godstransporter är en propp i utvecklingen i samband med industriboomen och samhällsomvandlingen som står för dörren i norra Sverige.
Inte minst LKAB och H2 Green Steel, flera kommuner och Region Norrbotten, har tryckt på för att få saker att hända.
Nu har regeringen beslutat att rekommendera Malmbanan för stöd från EU-fonden för ett sammanlänkat Europa. Även Sjöfartsverkets inköp av nya isbrytare finns på listan över totalt elva projekt.
EU-kommissionen ska under hösten utvärdera de olika projektansökningarna. Besked om vilka som får medel väntas senast i januari 2024. De svenska projekten på regeringens lista ansöker totalt om 245 miljoner euro.
– De svenska projekt som nu rekommenderas är viktiga pusselbitar inte bara för att förbättra Sveriges transportsystem, utan även som ett led i att uppfylla våra internationella åtaganden i framtiden, både mot EU och utifrån vårt kommande NATO-medlemskap, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).
– Att snabbt och säkert kunna flytta både soldater och materiel i händelse av kris eller krig är centralt för vår militära förmåga. Därför är det viktigt att kunna förstärka infrastruktur och vidta andra nödvändiga åtgärder så att den militära rörligheten kan öka, säger försvarsminister Pål Jonson (M).
De elva projekten är:
- Åtgärder för att öka kapaciteten för godstransporter på Malmbanan, Trafikverket
- Västlänken järnvägsförbindelse, Olskroken, Trafikverket
- Väg E22 Fjälkinge-Gualöv, Trafikverket
- Väg E4 sträckan Kånna-Ljungby, Trafikverket
- Nya dubbelspår för järnväg på godsstråket Hallsberg-Stenkumla, Trafikverket
- Isbrytning i Sundsvalls hamn, Sundsvalls Hamn AB
- Brobygge i Sundsvall, Sundsvalls kommun
- Studie för att öka kapaciteten i Karlskrona Baltic Port, Verkö, Karlskrona kommun
- Ny anslutning mellan Halmstads hamn och väg E6, Halmstads kommun
- Isbrytare, Sjöfartsverket
- Ny anslutning till Trelleborgs hamn, Trelleborgs kommun