Fiskpanik inför midsommarfesten? Ingen fara. HushĂ„llningssĂ€llskapets Pelle Johansson ger dig inte mindre Ă€n fem strömmingar och sillar som du kan göra nu pĂ„ förmiddagen â och Ă€ta redan i eftermiddag.
Gravad senapsströmming
Ingredienser
1 dl Àttika, 24 procent
5 dl vatten
2 teskedar salt
500 g strömmingsfiléer
1 dl senap
1 msk Àttika
1 dl olja
1 dl socker
1 dl vatten
Ett knippe dill, 3-4 cm, finhackad
Metod
Gör en lag pÄ Àttika, vatten och salt. HÀll över strömmingsfiléerna och lÄt det ligga 4-6 timmar i kylen. Ta fram dem, hÀll av lagen och lÄt filéerna rinna av. Rör sedan ihop senap och Àttika i en skÄl, vispa sedan ner olja och vatten. Jag anvÀnder rybsolja och senap frÄn Pesulas Lantbruk i Kukkola, det Àr ett mycket smakrikt lokalproducerat alternativ men det funkar med andra varianter ocksÄ. Rör ner sockret tills det löst sig och du mÀrker att det inte knastrar lÀngre. Om du anvÀnder en sötare senap Àn jag kan du med fördel dra ner pÄ sockermÀngden till Ätminstone hÀlften. TillsÀtt den finhackade dillen och smaka av med salt och peppar innan du blandar strömmingsfiléerna med senapsdressingen och hÀller över det i en snygg glasburk.
Mormor Bertas inkokta rullströmming
Ingredienser
1 dl Àttikssprit (12 procent)
3 dl strösocker
3 dl vatten
Ett knippe dill, 3-4 cm i diameter
500 g filead strömming
Salt och peppar
Metod
Vispa ihop Àttika, socker och vatten. Dela filéerna pÄ lÀngden om de Àr dubbla, dÄ mindre bitar av inlagd fisk alltid Àr att föredra. Salta, peppra och strö hackad dill pÄ filéernas köttsida. Rulla ihop dem med skinnsidan utÄt och stick igenom en tandpetare (av trÀ, men det förstod ni kanske) för att lÄsa rulladerna. StÀll rulladerna pÄ högkant i en lagom stor gryta, hÀll försiktigt över lagen och vÀrm allt pÄ spisen tills just innan det börjat koka. Kyl sÄ snabbt du kan. Ta upp rulladerna nÀr de svalnat, dra loss tandpetarna, lÀgg rulladerna försiktigt i en glasburk och tillsÀtt lagen samt resten av den hackade dillen.
Stekt, inlagd strömming
Ingredienser
1 dl kaviar, rökt
1 dl majonnÀs
800 g strömmingsfilé
Ströbröd
Smör
2 dl Àttikssprit (12 procent)
4 dl strösocker
6 dl vatten
5 cm pepparrot
1 rödlök
4-6 lagerblad
10-15 kryddpepparkorn
10-15 svartpepparkorn
Metod
Rör ihop Àttika, socker och vatten i en skÄl samt kaviar och majonnÀs i en annan. VÀnd ner strömmingsfiléerna i kaviarblandningen och lÄt dem marinera i minst en timme, gÀrna tre. Ta fram dem och vÀnd varje filé i ströbröd. Stek i smör pÄ medelvÀrme tills de blivit gyllenbruna. LÄt svalna och varva sedan de stekta strömmingsfiléerna med rödlöksringar, tunt skivad pepparrot och kryddor i en lagom stor glasburk. HÀll över lagen.
RĂ„nesill
Ingredienser
En och en halv förpackning femminuterssill (har du redan lagt in sill kan och ska du naturligtvis anvÀnda den, men i stunder av panik Àr inte femminuterssillen sÄ dÄlig)
2 hekto vÀl avrunna krÀftstjÀrtar (om du inte har sparat frÄn höstens krÀftfiske duger det med en burk köpes)
50-100 g rom (har jag över anvÀnder jag löjrom, men det Àr lite slöseri till just det hÀr)
Ett knippe dill, 3-4 cm i diameter, finhackad
En finhackad rödlök
1 dl majonnÀs
1 dl grÀddfil
Salt och peppar
Metod
SkÀr den inlagda sillen i lagom stora bitar. Rör ihop övriga ingredienser, rör i sillbitarna, smaka av med salt och peppar samt hÀll upp pÄ glasburk.
Ăppelsill frĂ„n SiknĂ€s
Ingredienser
En och en halv förpackning femminuterssill (har du redan lagt in sill kan och ska du naturligtvis anvÀnda den, men i stunder av panik Àr inte femminuterssillen sÄ dÄlig)
2 skalade och finhackade gröna Àpplen, gÀrna Granny Smith
En smedanÀve finhackad purjo, salladslök eller grÀslök
Ett knippe dill, 3-4 cm i diameter, finhackad.
1 dl majonnÀs
1 dl grÀddfil
Salt och peppar
Metod
SkÀr den inlagda sillen i lagom stora bitar. Rör ihop övriga ingredienser, rör i sillbitarna, smaka av med salt och peppar samt hÀll upp pÄ glasburk.