NÄgra av Pelle Johansson bÀsta recept

HĂ€r kommer Pelles fem favoritrecept till midsommar

Fiskpanik inför midsommarfesten? Ingen fara. HushĂ„llningssĂ€llskapets Pelle Johansson ger dig inte mindre Ă€n fem strömmingar och sillar som du kan göra nu pĂ„ förmiddagen – och Ă€ta redan i eftermiddag.

Fiskpanik inför midsommarfesten? Ingen fara. HushĂ„llningssĂ€llskapets Pelle Johansson ger dig inte mindre Ă€n fem strömmingar och sillar som du kan göra nu pĂ„ förmiddagen – och Ă€ta redan i eftermiddag.

Foto: Joakim Nordlund

Norrbotten2020-06-18 14:00

Fiskpanik inför midsommarfesten? Ingen fara. HushĂ„llningssĂ€llskapets Pelle Johansson ger dig inte mindre Ă€n fem strömmingar och sillar som du kan göra nu pĂ„ förmiddagen – och Ă€ta redan i eftermiddag.

Gravad senapsströmming

Ingredienser

1 dl Àttika, 24 procent

5 dl vatten

2 teskedar salt

500 g strömmingsfiléer

1 dl senap

1 msk Àttika

1 dl olja

1 dl socker

1 dl vatten

Ett knippe dill, 3-4 cm, finhackad

Metod

Gör en lag pÄ Àttika, vatten och salt. HÀll över strömmingsfiléerna och lÄt det ligga 4-6 timmar i kylen. Ta fram dem, hÀll av lagen och lÄt filéerna rinna av. Rör sedan ihop senap och Àttika i en skÄl, vispa sedan ner olja och vatten. Jag anvÀnder rybsolja och senap frÄn Pesulas Lantbruk i Kukkola, det Àr ett mycket smakrikt lokalproducerat alternativ men det funkar med andra varianter ocksÄ. Rör ner sockret tills det löst sig och du mÀrker att det inte knastrar lÀngre. Om du anvÀnder en sötare senap Àn jag kan du med fördel dra ner pÄ sockermÀngden till Ätminstone hÀlften. TillsÀtt den finhackade dillen och smaka av med salt och peppar innan du blandar strömmingsfiléerna med senapsdressingen och hÀller över det i en snygg glasburk.

Mormor Bertas inkokta rullströmming

Ingredienser

1 dl Àttikssprit (12 procent)

3 dl strösocker

3 dl vatten

Ett knippe dill, 3-4 cm i diameter

500 g filead strömming

Salt och peppar

Metod

Vispa ihop Ă€ttika, socker och vatten. Dela filĂ©erna pĂ„ lĂ€ngden om de Ă€r dubbla, dĂ„ mindre bitar av inlagd fisk alltid Ă€r att föredra. Salta, peppra och strö hackad dill pĂ„ filĂ©ernas köttsida. Rulla ihop dem med skinnsidan utĂ„t och stick igenom en tandpetare (av trĂ€, men det förstod ni kanske) för att lĂ„sa rulladerna. StĂ€ll rulladerna pĂ„ högkant i en lagom stor gryta, hĂ€ll försiktigt över lagen och vĂ€rm allt pĂ„ spisen tills just innan det börjat koka. Kyl sĂ„ snabbt du kan. Ta upp rulladerna nĂ€r de svalnat, dra loss tandpetarna, lĂ€gg rulladerna försiktigt i en glasburk och tillsĂ€tt lagen samt resten av den hackade dillen. 

Stekt, inlagd strömming

Ingredienser

1 dl kaviar, rökt

1 dl majonnÀs

800 g strömmingsfilé

Ströbröd

Smör

2 dl Àttikssprit (12 procent)

4 dl strösocker

6 dl vatten

5 cm pepparrot

1 rödlök

4-6 lagerblad

10-15 kryddpepparkorn

10-15 svartpepparkorn

Metod

Rör ihop Àttika, socker och vatten i en skÄl samt kaviar och majonnÀs i en annan. VÀnd ner strömmingsfiléerna i kaviarblandningen och lÄt dem marinera i minst en timme, gÀrna tre. Ta fram dem och vÀnd varje filé i ströbröd. Stek i smör pÄ medelvÀrme tills de blivit gyllenbruna. LÄt svalna och varva sedan de stekta strömmingsfiléerna med rödlöksringar, tunt skivad pepparrot och kryddor i en lagom stor glasburk. HÀll över lagen.

RĂ„nesill

Ingredienser

En och en halv förpackning femminuterssill (har du redan lagt in sill kan och ska du naturligtvis anvÀnda den, men i stunder av panik Àr inte femminuterssillen sÄ dÄlig)

2 hekto vÀl avrunna krÀftstjÀrtar (om du inte har sparat frÄn höstens krÀftfiske duger det med en burk köpes)

50-100 g rom (har jag över anvÀnder jag löjrom, men det Àr lite slöseri till just det hÀr)

Ett knippe dill, 3-4 cm i diameter, finhackad

En finhackad rödlök

1 dl majonnÀs

1 dl grÀddfil

Salt och peppar

Metod

SkÀr den inlagda sillen i lagom stora bitar. Rör ihop övriga ingredienser, rör i sillbitarna, smaka av med salt och peppar samt hÀll upp pÄ glasburk.

Äppelsill frĂ„n SiknĂ€s

Ingredienser

En och en halv förpackning femminuterssill (har du redan lagt in sill kan och ska du naturligtvis anvÀnda den, men i stunder av panik Àr inte femminuterssillen sÄ dÄlig)

2 skalade och finhackade gröna Àpplen, gÀrna Granny Smith

En smedanÀve finhackad purjo, salladslök eller grÀslök

Ett knippe dill, 3-4 cm i diameter, finhackad.

1 dl majonnÀs

1 dl grÀddfil

Salt och peppar

Metod

SkÀr den inlagda sillen i lagom stora bitar. Rör ihop övriga ingredienser, rör i sillbitarna, smaka av med salt och peppar samt hÀll upp pÄ glasburk.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!