Covidutvärdering: "Rätt att ha hållit samhället igång"

Det var rätt av Sverige att under coronapandemin hålla hjulen igång i samhället. En del av kulturutövarna hade det svårt, men stora delar av näringslivet rullade på. Så summerar smittskyddläkaren Anders Nystedt coronapandemin till dags dato.

"Ska man utvärdera pandemin nu så har man gjort rätt med att försöka hålla hjulen igång", säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

"Ska man utvärdera pandemin nu så har man gjort rätt med att försöka hålla hjulen igång", säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Foto: Montage

Norrbotten2023-03-06 18:00

– Jag är imponerad av rikspolitiken som lyssnade mycket på expertisen på Folkhälsomyndigheten och inte hittade på något eget för att verka handlingkraftig, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Sverige hade 4,4 procents överdödlighet under åren 2020 till 2022, vilket var lägst i både Norden och Europa. De nordiska länderna ligger strax över Sverige medan den i Tyskland uppgick till 8,6 procent. I Bulgarien uppgick överdödligheten till 19,8 procent, enligt siffror som SCB tagit fram på uppdrag av Svenska Dagbladet.

– Det är gott betyg till det svenska samhällets smittskydd. Då menar jag det smittskyddsarbete som görs i kommuner, regioner och det som svenska folket har gjort. Man har lyckats väldigt bra, även om man hade kunnat lyckas ännu bättre inom åldringsvården och bland migranterna, säger Anders Nystedt.

Några siffror finns inte ännu sammanställda för Norrbotten men Anders Nystedt uppskattar att överdödligheten för Norrbotten ligger lägre än riket som helhet.

– Det är inom äldreomsorgen på särskilda boenden som vi sett de allra flesta dödsfallen. Där hade vi kunnat göra det bättre, men även när det gäller migranterna. Det var svårt att nå nysvenskarna med information, men det har även kanske funnits en misstro bland dem. Så där hade man kunnat göra det bättre, både i Norrbotten och Sverige.

Att Sveriges siffror för överdödligheten är lägre än andra länder kan ha ett värde inför framtiden.

– Om man vill jämföra länder så kan det ha ett värde. På något sätt kan det kännas tryggt att det vi gjorde inte var så tokigt, men vi kan bli ytterligare bättre, säger han.

– Jag måste säga att alla de jag haft kontakt med, de i politiken, regionledningen, kommuner, skolor, näringarna, biltestarna, gruvorna, SSAB och alla andra jag haft samtal med, har lyssnat. Vi har haft en mycket bra dialog. De har alla varit kloka och duktiga i smittskyddsarbetet och att snabbt anpassat sig till de enkla reglerna om att stanna hemma om de varit sjuka, att hålla avstånd och att tvätta händerna. De regler som jag tjatat om hela tiden. Det här är något vi ska ta med oss in i framtiden inför kommande influensasäsonger, säger Anders Nystedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!