I Kiruna minskade tillgängligheten i december 2019 från 84 procent till 38 procent i december 2021 medan tillgängligheten i Kalix ökade något sett till den specifika månaden. Gemensamt är dock att pandemin inneburit stora utmaningar för primärvården.
På hälsocentralen i Kiruna konstaterar verksamhetschef Lena Norén att läget varit ansträngt under de senaste två åren.
– Vi hade problem med tillgängligheten redan innan pandemin men efter att vi ändrade vårt arbetssätt 2019 så fick vi upp den till en bra nivå. Sedan kom pandemin 2020 som fick stor påverkan. Vid ett par tillfällen har vi hoppats att kunna gå till ett normalläge. Men så har nästa våg kommit och vi har behövt backa, säger hon.
Från början var det iva och slutenvården som drabbades hårdast menar Lena Norén då många av primärvårdens patienter bokade av sina besök.
– Primärvården har varit hårt ansatta ändå, bland annat för att många av våra medarbetare lånades ut till iva och slutenvården vilket innebar att den personal som blev kvar fick slita hårt även om antalet besök minskade något. Vi såg dessutom ett ökat tryck i vår telefonrådgivning. För att hinna med tvingades vi prioritera på ett sätt som vi inte behövt göra tidigare. Dessutom har det tillkommit många pandemirelaterade arbetsuppgifter som pcr-provtagning som tagit mycket resurser. Våra medarbetare har gjort ett enormt arbete under hela den här tiden, säger hon.
Lena Norén konstaterar att även om pandemin är i ett annat skede nu så har de fortsatt ett högt söktryck till primärvården.
– En stor del av befolkningen har vaccinerats och man tycks inte bli lika sjuk av omikronvarianten men vi har fortfarande ett stort tryck både på besök, i telefon och våra i digitala kanaler. Många av våra patienter har väntat länge med att söka vård och det är ofta svårt sjuka personer som kan ha flera åkommor som de söker hjälp för.
Pandemin har även inneburit att sjukfrånvaron bland personalen ökat vilket ytterligare försvårat läget menar Lena Norén.
– I Kiruna har vi problemet med att bara ha en regiondriven hälsocentral vilket innebär att vi bara har tillgång till den personalen vi har så vid hög frånvaro vi är väldigt sårbara. Det är något vi ser över i den nya omorganisationen med verksamhetsområden så att vi i framtiden har färdiga modeller för samverkan.
Även hälsocentralen i Kalix har ett ansträngt läge konstaterar verksamhetschef Marie Stenback.
– Det har varit en annorlunda tid, både för personalen och för våra medborgare. Vi har lärt oss mycket men har också fått prövas på ett annat sätt. Vi har egentligen inte hunnit reflektera eller sett effekter av att restriktionerna släppt. Vi är ännu mitt i pandemin och på grund av sjukfrånvaron bland personalen har vi inte kunnat reflektera vad vi lärt oss av det. Medborgarna är ju fortfarande sjuka i förkylningar som de behöver kontakta oss för. Den enda lättnaden vi kan se är att folk inte testar sig i samma utsträckning längre.
Marie Stenback säger att pandemiåren har tvingat hälsocentralen till hårdare prioriteringar, bland annat då frånvaron bland personalen varit högre än vanligt.
– Under pandemin har det varit medicinskt prioritering, men de som har varit akut sjuka har alltid fått komma, de har vi inte prioriterat bort. Men vi hoppas att kunna återgå till mer av ett normalläge när våra medarbetare är tillbaka på jobbet.