Enligt tidningen Hem & Hyra visar en mätning som Socialstyrelsen gjort (vecka 14 år 2017) att drygt 2300 vuxna i Norrland saknar ett eget hem. I Norrbotten handlar det om 508 hemlösa, varav 51 i akut behov. Enligt rapporten hade en tredjedel av de hemlösa barn, det blir ungefär 160 barn.
De flesta som inte hade ett akut behov hade främst så kallade sociala bostadskontrakt, en vanlig lösning när någon utestängts från den ordinarie bostadsmarknaden.
Kvinnor som far illa i hemmen och måste söka sig bort är en utsatt grupp. I dag hänvisas de, och deras barn, ofta till skyddat boende. När det sedan är dags för nästa steg saknas ofta alternativ.
– Bostadsbristen är ett stort problem i många kommuner, även de små. Kvinnor som tar steget att lämna hem där våld förekommer är beroende av att ha en lägenhet att gå till, säger Elisabeth Ennefors, kommunikationschef Hyresgästföreningen.
Hon påpekar också att köerna i många fall är för långa till det bostadsbestånd som inte kräver tjocka plånböcker, exempelvis nybyggda lägenheter.
För att hitta vägar bort från hemlösheten har ett samarbete inletts i Luleå mellan Hyresgästföreningen och Kvinnojouren Iris. Även i Boden finns planer på att dra igång ett samarbete.
Genom att flera aktörer går samman hoppas man hitta vägar framåt och bort från hemlösheten.
– Vi har inte hunnit så långt, vi har haft två möten med Hyresgästföreningen och så har vi varit med på deras bostadskongress, säger Ulrica Montgomery, Kvinnojouren Iris ordförande.
Hon berättar att många av de utsatta kvinnorna ofta saknat ett nätverk som kan hjälpa dem. Många gånger handlar det om kvinnor som inte arbetat och därmed saknar den ekonomi som krävs för att få ett boende.
– I dag tas kreditupplysning och så krävs det fast inkomst, säger Montgomery.
Hennes förhoppning är att hyresvärdar, även de mindre, ska steget in i samarbetet.
– Vi hoppas få ett första möte med hyresvärdar för att exempelvis diskutera hur de kan hjälpa de här kvinnorna.
Ulrica Montgomery, som lämnar ordförandeskapet i februari, konstaterar att det trots finns kvinnor med barn som har tur och hittar ett vanligt boende.
Ett liv med skyddat boende innebär för barn att de inte får ta emot kompisar eller träffa exempelvis kusiner. De får inte heller tala om var de bor.
– Barn är ofta inblandade. Barn ska inte behöva fara illa alls, säger Hyresgästföreningens Elisabeth Ennefors.