IVPA står för i väntan på ambulans och innebär att räddningstjänsten kan rycka ut snabbt när det inte finns någon ambulans tillgänglig. Förhandlingar och diskussioner har pågått mellan regionen och räddningstjänsterna i snart två år. Senast i våras kom parterna överens i sista minuten att förlänga det befintliga. Men det löpte ut 1 oktober, sedan dess har det inte funnits något avtal mellan kommunerna och regionen.
Räddningstjänsterna drivs av kommunerna medan ambulansen drivs av regionen. IVPA-avtalet styr bland annat vilka larm räddningstjänsten får och vilken typ av vård de kan ge i väntan på ambulans.
Eftersom avtalet upphört utför räddningstjänstens delvis IVPA i vissa kommuner. Eftersom man inte är överens om kostnaden och utförandet har det blivit kommunen som står för kostnaden vid hjärtstoppslarm.
– Mot löftet att vi gör det gratis har vi fått åka på hjärtstoppslarm. Alltså att vi lovat regionen att vi inte fakturerar något för de insatserna. Men vi har djupdykt i juridiken kring detta och konstaterat att vi inte får fortsätta så. Eftersom vi inte får subventionera regionen, säger räddningschef Mikael Andersson.
Han tillägger att det inte handlar om att kommunerna ska tjäna pengar.
– Vi är inte ute efter att tjäna pengar. Men avtalet måste bygga på en affärsmässig grund och kommunerna kan inte gå back på att hjälpa regionen lösa sina problem.
Moa Bjerner, divisionschef på Region Norrbotten, menar att det är ett givande och tagande mellan kommunerna och regionen eftersom de har gemensamma mål inom blåljusverksamheterna. Enligt Bjerner hjälper även regionen kommunerna utan att fakturera.
– Vi har till exempel många gånger stöttat med ambulans som åkt ut till boenden där någon har trillat. Det är egentligen kommunala uppdrag och det är sådana typer av samverkan som vi gör utan att diskutera kostnader. Så allt är inte svart eller vitt, men det är bra om vi skulle ha gemensamma avtal, säger hon.
Räddningstjänsten vill att alla 14 kommuner ska ha heltäckande IVPA-avtal och att det ska vara lika för alla kommuner. I dag är det bara nio kommuner som haft avtalet och då har det bara funnits på ett begränsat antal stationer inom de kommunerna som omfattats. IVPA finns exempelvis inte i centrala delarna av Luleå, Boden eller Piteå.
– Vi har dock åkt på hjärtstoppslarm även på de platser där IVPA inte funnits. Enligt vårt resonemang borde det finnas överallt. Men enligt regionens sätt att se på det så finns det inget behov. Vi delar inte den bilden, där står vi långt ifrån varandra. Nu när det är en svår bemanningssituation på ambulansen borde det tyda på ett större samverkansbehov än ett mindre, säger Andersson
Moa Bjerner vill inte vill uttala sig alltför mycket om situationen.
– Under pågående förhandling vill jag inte säga så mycket. Men målsättningen är att vi ska ha ett gemensamt avtal, för det har stor patientsäkerhetsnytta. När det gäller IVPA är det framförallt i glesbygd som vi ser behovet för våra patienter.
– Målet måste vara samverkan inom blåljus oavsett om vi har ett avtal eller inte. Gällande vilka larm där vi behöver stöd eller inte, där måste regionen få vara med och styra, säger hon.
Vi har även varit i kontakt med regionrådet Camilla Friberg (S), hon avböjer att kommentera den pågående förhandlingen.