För en familj som redan lever på den ekonomiska marginalen kan den extra kostnaden för lunch åt ett eller flera barn innebära att de helt enkelt inte har råd med mat och hyra.
– För familjer som redan har ekonomiskt utsatthet blir det inte bara en extra kostnad, det blir en omöjlig kostnad. Man vrider och vänder på varenda krona och planerar minutiöst för att få ekonomin att gå ihop och då blir det plötsligt en oväntad jättekostnad om man har ett, två eller tre syskon som behöver lunch varje dag, säger Erik Ulnes, socionom på Rädda barnen.
Hur många barn är det som lever med den här problematiken?
– Det är en stor del barn och unga som växer upp med någon form av fattigdom någongång under sitt liv.
Skollunchen är dock inte den enda riskfaktorn för barn och unga vid distansundervisning.
Trångboddhet är en annan viktig aspekt som gör det ännu mer angeläget för kommunerna att se över riskerna med att ha hemmet som studiemiljö.
– Vissa unga har inget eget rum, ingen dator och kanske inte heller en internetuppkoppling. Man kanske bor flera stycken i en etta eller tvåa med syskon och andra i familjen, så på många sätt blir det jättelurigt med distansundervisning för vissa. Då behöver man som skola säkerställa så att alla får möjligheten att kunna plugga, men också att kunna få mat, säger Erik Ulnes.