Psykisk hälsa ska bli bättre

Nu har Norrbottens läns landsting dragit igång ett stort projekt för att stärka de ungas psykiska välmående. Satsningen genomförs på grund av att allt fler av länets unga mår dåligt.

projektledare. Linda Moestam är projektledare för den stora satsning som Norrbottens läns landsting nu gör för att främja de ungas psykiska hälsa i Norrbotten.

projektledare. Linda Moestam är projektledare för den stora satsning som Norrbottens läns landsting nu gör för att främja de ungas psykiska hälsa i Norrbotten.

Foto: Kurt Engström

Norrbotten2014-10-13 19:18

Projektet som landstinget genomför ska bland annat få unga tjejer att må bättre. Det visar sig nämligen att det är en stor skillnad mellan killars och tjejers välmående bland dem som går i första året på gymnasiet.

Lärare på Björknässkolan i Boden har startat ett eget projekt som är en del i landstingets stora satsning. På måndagen bjöd de in 250 elever som fick lyssna på den före detta slalomstjärnan Thomas Fogdö som föreläste om hur man ska gå tillväga för att nå sina personliga mål i livet, trots hinder. I en annan del av skolans projekt ska också frukostaktiviteter arrangeras för att öka medvetenheten kring kost och hälsa.

Av Norrbottens gymnasieungdomar som går i årskurs ett är det i genomsnitt fyra procent av kilarna som alltid eller ofta har känt sig ledsna under de tre senaste månaderna. Bland tjejerna ligger den siffran på hela 16 procent.

– Det finns en rad olika orsaker, bland annat den ökade stressen. Man har sett att tjejer hanterar stress sämre än vad killar gör. Det är också beroende på vilka förväntningar som finns hos tjejer i jämförelse med killar, säger Linda Moestam, projektledare för barn och ungas psykiska hälsa vid Norrbottens läns landsting.

Boden och Haparanda valts ut som pilotkommuner. Projektet är tänkt att bli ett batteri av åtgärder som sedan ska övergå till ett integrerat program i samhället. Resurser ska kartläggas och inblandade kommuner ska sedan kunna ta del av varandras metoder.

– Vi behöver inte uppfinna alla hjul på nytt. Kommunerna kan ta del av varandras arbeten. Man måste se vad vi kan lära oss av varandra, säger Linda Moestam.

Det nystartade projektet ska också handla om att försöka minska antalet unga som väljer att ta sitt liv.

– Förut har killar varit överrepresenterade men nu har killarnas självmord sjunkit i antal och ligger i linje med riksgenomsnittet. Siffrorna bland tjejer som begår självmord har ökat och ligger nu istället över riksgenomsnittet. Man kan också se att metoderna för hur man går tillväga har förändrats. Det går inte åt rätt håll, menar Linda Moestam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om