– Man måste ha mycket bättre framförhållning. Startsträckan till att bygga är alldeles för lång som det ser ut i dag. Om det inte finns bostäder på plats när det är en god konjunktur och när företagen växer får vi ett jätteproblem, säger Göran Cars.
Han menar att risken finns att företagen söker sig någon annanstans om en ort saknar bostäder och arbetskraft.
I Luleå är bostadsbristen så stor att kommunen fått hålla inne med diverse inflyttningskampanjer.
Kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S), tycker inte att man har en dålig framförhållning när det kommer till bostadsbyggandet.
– Däremot skulle vi kunna vara ännu bättre. Det jobbas på högtryck och det finns ett antal planer färdiga. Men jag upplever att det är för få bolag som vill bygga och det är en sak som Niklas Nordström jobbar på. Han lägger ned en stor del av sin tid för att locka fler till att bygga i Luleå, säger hon.
Göran Cars menar att kommunerna i stor utsträckning sitter och väntar på att en efterfrågan ska dyka upp. Han tycker istället att man borde våga ta fler risker.
– Det finns alltid en rädsla att man bygger fel eller att det ska bli lågkonjunktur. Ser vi på den expansion som skett i exempelvis Luleå och den som sker i Kiruna så är det ganska stabilt. Det är en långsiktig tillväxt och den gäller det att stötta på alla sätt som går, säger han.
Till följd av bostadsbristen väljer många att söka sig till andra orter för arbete och studier. I Luleå är behovet av studentbostäder stort. Göran Cars tycker att kommunerna generellt sett är dåliga på att lyssna på studenterna om deras behov när det kommer till boende. Byggandet av stora studentbostäder med komplett komfort drar ofta iväg priserna och gör bostäderna för dyra.
Yvonne Stålnacke tycker att man varit lyhörd när det kommer till studenternas önskemål.
– Där tycker jag att vi har lyckats bra i Luleå. vi har en nära samverkan med universitetet och kårerna. Det finns planer på ett stort antal studentbostäder och vi har exempelvis Lindbäcks som bygger bostäder med hyror på en rimlig nivå.
Göran Cars tycker däremot inte att Norrbottens kommuner skiljer sig avsevärt från resten av riket.
– De är lika dåliga som alla andra kommuner i Sverige. Men det finns kommuner som är hemskt duktiga på att känna av trender och vad man tror kommer hända med näringsliv och sysselsättning. Det är kommuner som är framgångsrika, säger han.