– Vid 100 procents återvinning så täcker det 70 procent av behovet av metaller, säger Christian Ekberg, professor i bland annat industriell materialåtervinning och kärnkemi, Chalmers.
Det gäller vid en tillväxt av fyra procent och om produkterna räcker i tio år. Idag återvinner man inte 100 procent utan mycket mindre.
– Återvinning är en kritisk komponent för att vi ska uppnå ett cirkulärt samhälle, men det måste finnas incitament för att återvinningen ska ske. Vi måste ha en tydlig återvinningsstrategi för att vi ska komma i närheten av 100 procents återvinning, säger han.
Det gör att gruvbrytning blir nödvändigt.
– Så länge vi bygger ett samhälle på ständig tillväxt så är nybrytning i gruvor nödvändig, säger Christian Ekberg under seminariet om Hållbar gruvdrift som Swemin, branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige arrangerade.
– Vi vill arbeta tillsammans för att kunna bidra till den klimatomställning som vi ser och jag tror det är otroligt viktigt att vi gör det här tillsammans och utnyttjar den innovationskraft som finns för att kunna göra så lite klimatavtryck som möjligt, säger Sven Otto Littorin, ordförande, Beowulf Mining.
– Det viktiga är att vi kommer in tidigt i processen, säger Per-Olof Nutti, styrelseordförande i Sametinget. Han påminde även flera konventioner och lagar som berör samerna.
Regeringen beslutade i mars om en utredning som ska se över prövningsprocesser och regelverk i syfte att säkerställa en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineral. Metaller som kan vara nödvändiga i vindkraftverk, elbilsbatterier och andra produkter som kommer att efterfrågas i ökad utsträckning när världen ställer om till ett fossilfritt samhälle.
Den ska också se över prövningsprocesser och regelverk.
– De förslag vi kommer att lägga får inte leda till försämrade investeringsförhållanden för gruvindustrin. Det kommer att påverka hur vi kommer att jobba och vad vi kan lägga för förslag, säger Tobias Persson, Utredningssekreterare vid Regeringskansliet.
– Vi ska självklart inte bryta mineraler långt bort från Sverige under dåliga förhållanden, men det får inte bli en ursäkt för att inte respektera våra urfolk så vi måste ha med båda de här bitarna även om det är svårt, säger Amanda Palmstierna, riksdagsledamot för Miljöpartiet.