Problem för ambulanser över gränser

Svenska uttryckningsfordon använder blåljus och sirener för att påkalla fri väg när det är bråttom. Norska och finska får dock inte göra det på svenska vägar - enligt lagen.

OLAGLIGT. Att påkalla fri väg är något som bara svenska uttryckningsfordon får göra. Ett juridiskt problem i gränsområden.

OLAGLIGT. Att påkalla fri väg är något som bara svenska uttryckningsfordon får göra. Ett juridiskt problem i gränsområden.

Foto: Kurt Engström

NORRBOTTEN2016-04-18 06:30

– Det stämmer att rent formellt så får inte utländska ambulanser eller fordon påkalla fri väg i Sverige, säger Stig Holmberg, länsansvarig för ambulanssjukvården i Norrbotten.

Det gränsöverskridande vårdsamarbetet har fördjupats med tiden.

– Vi har ett ramverk med våra nordiska grannar om hur vi ska hantera de här situationerna. Svenska ambulanser får till exempel använda blåljus i Finland eller Norge men de ländernas ambulanser får inte göra detsamma enligt svensk lag, säger han.

SOS Alarm begär assistans av finska ambulanser cirka 150 gånger per år och cirka en handfull gånger från Norge.

Enligt Stig Holmberg är lagstiftningen inte anpassad till samverkan över nationsgränser så därför pågår nu en dialog på nationell nivå med syfte på att harmonisera lagstiftningen i de nordiska länderna. Det finns också en otydlighet om vad som gäller utländsk ambulanspersonal som inte har svensk legitimation får ge läkemedel i Sverige, berättar Holmberg.

– Den utländska personal som bemannar ambulanserna är särskilt utbildade för sina uppgifter, med sina respektive länders behandlingssystem och följer dess behandlingsinstruktioner.

Varför är det olagligt för utländska uttryckningsfordon att påkalla fri väg i Sverige?

– Man kan väl konstatera att ibland så hänger inte lagstiftning och myndigheter med utvecklingen i samhället. Nyttoeffekten av att i nödfall bryta mot de här reglerna är ju att vi kanske räddar liv. En klart mycket större fördel, men såklart bör lagstiftningen förändras. Det är något som är uppe på bordet på en nationell nivå, säger Stig Holmberg.

Kör utländska ambulanser med blåljus i Sverige?

– Ofta så finns det inte behov av det, utan den finska eller norska ambulansen anländer och ger sjukvård direkt på plats medan man inväntar den svenska. Så i praktiken är det inget hinder för samverkan över gränsen men vi undersöker detta på en juridisk nivå.

Ställer det här till med problem i dagsläget för vården?

– Nej, inte vad jag känner till. Idag är man mycket mer pragmatiskt än vad man var för ett par år sedan, vi inser att det måste till mer samarbete för att upprätthålla en god vård oavsett vars man bor, säger Ulla Isaksson, ansvarig för nordiskt samarbete på landstinget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om