Hyrorna ökar enligt förväntan – men framtiden är oviss

Årets hyresökningar var enligt förväntan, men den rådande ekonomiska situationen lämnar kommande års förhandlingar i ovisshet. "Jag skulle inte alls bli överraskad om höjningarna ökar kommande år", säger Magnus Westerlund, förhandlare vid Hyresgästföreningen.

Den ökade kotnaden för att bo i hyresrätt följde prognosen enligt Magnus Westerlund, förhandlare vid Hyresgästföreningen. Han är beredd på att höjningarna kan ta ny fart under nästa period.

Den ökade kotnaden för att bo i hyresrätt följde prognosen enligt Magnus Westerlund, förhandlare vid Hyresgästföreningen. Han är beredd på att höjningarna kan ta ny fart under nästa period.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Norrbotten2022-07-31 17:00

Efter årets förhandlingar mellan bostadsbolagen och Hyresgästföreningen stod det klart att hyrornas utveckling fortsätter i enlighet med tidigare år.

Enligt Magnus Westerlund, förhandlare vid Hyresgästföreningen, var resultaten av årets förhandlingar enligt förväntan.

– Ökningarna som skett är i stort sett i enlighet med våra prognoser som togs fram under den gångna hösten, säger han.

Många av länets bostadsbolag yrkade inledningsvis i förhandlingarna på markanta hyresökningar. 

Bland annat yrkade Lulebo ursprungligen på en hyresökning om 4,84 procent, motsvarande 52,5 kronor per kvadratmeter och år. Något som efter förhandlingarna landade på 1,8 procent eller 19,5 kronor per kvadratmeter och år.

Kirunabostäder yrkade vid starten av sina förhandlingar med Hyresgästföreningen om en hyresökning på 4,4 procent. 

Efter beslut av Hyresmarknadskommittén, parternas tvisteprövande organ, landade detta slutligen på en höjning om 1,88 procent. Höjningen avser nio månader från 1 juli 2022 och motsvarar 1,41% på årsbasis.

Westerlund menar att bostadsbolagens ursprungliga yrkanden inte heller var över förväntan.

– Vid den här typen av förhandlingar är det inte alls ovanligt att man lägger en hög ingångsnivå som sedan förhandlas ned eftersom att det är många faktorer som påverkar, säger han.

Den 14 juli konstaterade Statistiska Centralbyrån att inflationstakten stigit till 8,5 procent i jämförelse med 7,2 procent föregående månad. Då konstaterade myndigheten att prishöjningarna på drivmedel, el och livsmedel var det som påverkade inflationen mest.

Dessutom berättade myndigheten att prisbasbeloppet, som bland annat påverkar försäkringar, pensioner och olika ersättningar, beräknats till 52 500 kronor för kommande år. En ökning med 4 200 kronor jämfört med det prisbasbelopp som räknades ut för 2022.

 Westerlund medger att det rådande ekonomiska läget troligtvis kommer att påverka kommande års hyreshöjningar.

– Jag skulle inte alls bli överraskad om höjningarna ökar kommande år. I dagsläget är det oklart hur stora dessa ökningar kommer att vara. Vi kommer att sätta oss ned och utreda det mot hösten. Men precis som med allt annat i samhällsekonomin så kommer hyrorna att påverkas av den lågkonjunktur som vi befinner oss i, säger han.

Snitthyror i Norrbotten

Den genomsnittliga månadshyran för en lägenhet på 70 kvadratmeter låg 2021 i Sverige på 7000 kronor. Högst snitthyra i Norrbotten hade Kiruna med 6510 kronor per 70 kvadratmeter. Lägst hade Övertorneå med 5180 kronor.

Snittkostnad per kvadratmeter i månadshyra 2021
Kiruna: 93 kronor
Haparanda: 92 kronor
Luleå: 89 kronor
Gällivare: 87 kronor
Boden: 83 kronor
Jokkmokk: 80 kronor
Kalix: 80 kronor
Pajala: 77 kronor
Överkalix: 76 kronor
Övertorneå: 74 kronor

Källa: Hyresgästföreningen/Hurvibor.se/SCB


 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!