– Vi ser mycket allvarligt på kritiken som framkom i beslutet och har nu säkerställt så att alla behöriga befattningshavare har tagit del av beslutet så att det här inte händer igen, säger David Levy, vakthavande befäl på polisens regionledningscentral i Umeå.
Enligt honom så tog polisen hand om 7 400 ärenden gällande fylla samt 2 900 omhändertaganden under 2020. Hanteringen blir ofta en resursfråga, enligt David Levy.
– Vi kunde bara föra 450 av de här människorna till annan vård än arresten och över 300 av dessa var i Umeå och Skellefteå, säger han och fortsätter.
– Vi har brustit i de här fallen det går inte att undkomma, men allmänheten kan känna sig trygga i våra bedömningar.
Det finns däremot en problematik kring LOB och det så kallade vårdbehovet.
– Man måste komma ihåg att det inte är kriminellt att vara full. Vi ska inte ha snälla och fulla människor i arresten, då ska de sova någon annanstans. Är man aggressiv eller utgör fara för sig själva så tar vi hand om dem. Det är gränsdragning, säger han.
Han pekar på att polismyndigheten även blivit kritiserad av Justitieombudsmannen för att man omhändertagit personer som inte varit tillräckligt aggressiva och för att man omhändertagit personer på vårdinrättningar.
– Vi tycker det är positivt att man lämnar ärendet till regeringen för vidareutredning i ansvarsfrågan. Vi måste få juridisk klarhet gällande LOB, säger David Levy.