Polisen utfärdade den gångna tisdagen en varning om ökad risk för bostadsinbrott i Norrbotten.
Anledningen till varningen är ett antal bostadsinbrott i Sundsvallsområdet. Polisen bedömer dessa inbrott ha begåtts av medlemmar i ett internationellt brottsnätverk och har indikationer på att inbrottstjuvarna är på väg mot Norrbotten.
Lars-Marthin Markstedt är kriminalinspektör vid utredningsenheten för grova brott på polisen i region nord och förklarar att bevisning från brottsplatserna i Sundsvall lett polisen till denna slutsats.
– Från brottsplatserna har vi kunnat observera att de här inbrotten skett väldigt tyst, exempelvis har fönster och rutor inte slagits in. Inbrottstjuvarna har även varit väldigt medvetna om vad de söker i bostäderna. Endast guld, smycken och kontanter har stulits och inte föremål som mobiltelefoner eller annan elektronik som vi kan spåra och koppla till brottsplatsen. Man har även väldigt metodiskt sökt igenom hela bostaden, vissa av brottsplatserna är jämförbara med en husrannsakan, säger han.
Det är just metodiken som även pekat på att inbrottstjuvarna är på väg norrut.
– Vi har jämfört metoderna och spår med andra inbrott som skett från Gävle och norrut. Där har vi kunnat konstatera att de är i rörelse uppåt i landet, säger han.
Markstedt betonar även att denna typ av brottslighet är väldigt organiserad, vilket medför utmaningar för polisarbetet.
– Det pågår ett löpande utredningsarbete och vi säkrar spår allt eftersom. Något som försvårar detta är att dessa ligor rör sig fort över väldigt stora ytor. Att de är så organiserade utgör även att stöldgodsen i många fall snabbt transporteras ut ur landet av medhjälpare, förklarar han.
– Exempelvis i ett fall, som inte har anknytning till just denna serie av inbrott, kunde vi med GPS spåra stöldgodsen. Från brottsplatsen i Skellefteå transporterades det via Finland till Lettland på mindre än 24 timmar, berättar han.
Hittills har villor varit ligans måltavla.
– Enskilda bostäder är nästan uteslutande måltavlan vid inbrott, så även i detta fall. Vi varnar därför allmänheten och ber människor vara vaksamma, säger Markstedt.
För att förebygga inbrott rekommenderar han en rad åtgärder, bland annat att klippa häcken lite extra.
– Om man är medveten om att man kommer att resa bort i närtid kan det vara bra att korta häcken runt bostaden lite extra. På så sätt kan grannar eller förbipasserande se om det pågår ett inbrott. För att få huset att se bebott ut kan man ställa in timers på belysning eller om grannen har flera bilar be denne att parkera en av dessa på din tomma uppfart om natten. Rörelsekänslig utomhusbelysning kan också vara till hjälp, säger han.
– En god grannsamverkan och vaksamhet är goda förutsättningar för att förebygga inbrott, tillägger han.
Vid scenariot av att man blir utsatt för ett inbrott, vad ska man göra då?
– Försök att undvika att beträda brottsplatsen. Om du från utsidan ser tecken av ett inbrott är det bäst att ringa 112 direkt så att poliser kan konstatera att inbrottstjuven inte befinner sig i bostaden och kan inleda en brottsplatsundersökning.