Polisens nya digitala app ”Obot” har under det senaste året testas av ett fåtal poliser i hela landet. En av dem är polisinspektören Glenn Franklin som kontrollerar trafiken i Norrbotten.
– Den har underlättat oerhört. Det är mer rättssäkert, man kan nästan inte göra fel, säger Franklin.
Han menar att det är större chans att skriva fel på de analoga ordningsböterna som är en blankett där allt ska skrivas in manuellt.
– Vi är alla människor och kan skriva fel personnummer, fel namn till fel personnummer eller registreringsskylt. Men den felande länken har försvunnit.
I appen kan polisen nämligen få all information de behöver om en person genom att slå in person- eller registreringsnummer.
– Man ser om bilen har körförbud, om den är avställd eller om personen inte har körkort. Sådant såg man inte alltid förr, kanske först när man kom in på stationen och man kunde rapportera in det i efter hand.
När föraren sedan erkänner sig skyldig till brott och skriver under med en digital penna på skärmen skickas ordningsföreläggandet till polisens datasystem där det registreras. Därefter får föraren hem en kopia och ett inbetalningskort.
Tanken med appen är att den även ska ge polisen möjlighet att göra fler kontroller.
– Effektivare är man i allra högsta grad. Det tar cirka tre minuter att bötfälla en bilförare, förr kanske det tog tredubbla.
Tror du att det kan leda till att människor beter sig bättre i trafiken?
– Nej, det tror jag inte. Det är nog inte det här som gör det, utan då tror jag att man istället måste höja bötesbeloppet.
Appen används till olika typer av ordningsböter, som hastighetsöverträdelse, körförbud, offentlig urinering eller om en förare använder mobiltelefon under färd. Men planen är att den ska användas till fler områden i framtiden.
En nackdel är dock att de måste ha uppkoppling för att kunna använda appen.
– Man kan inte vara långt uppe i fjällvärlden om man ska använda appen, men då blir det lappen istället, säger Glenn Franklin som har de analoga ordningsböterna redo i byxfickan.
Till sommaren ska appen vara tillgänglig för samtliga poliser i landet – men i Norrbotten har den varit i bruk sedan några månader tillbaka.
Polisen planerar även för ytterligare funktioner, som att betala böter direkt på plats eller via polisens webbplats.
– Det kommer bli smidigt, säger Glenn Franklin.