Polisen tror utländskt nätverk ligger bakom inbrott

Antalet villainbrott ökar. Och från polisens sida uppmanar man nu alla som ser något misstänksamt att höra av sig. ”Tveka inte. Ditt tips kan vara det som hjälper oss att få ihop pusslet. Så låt oss sköta sållandet”, säger brottssamordnaren Mats Lundén.

Det begås fler och fler inbrottsförsök i Norrbotten. Och polisen tror att utländska kriminella nätverk ligger bakom många av dem.

Det begås fler och fler inbrottsförsök i Norrbotten. Och polisen tror att utländska kriminella nätverk ligger bakom många av dem.

Foto: Peter Jigerström

Norrbotten2017-07-01 15:05

Mats Lundén tycker inte att det finns någon särskild anledning till oro inför sommaren.

– Man ska inte gå och oroa sig. Även om risken för inbrott förstås alltid finns. För det brukar inte ske fler inbrott under sommaren. Utan det ligger på en ganska konstant nivå under året, säger han, men tillägger:

­– Samtidigt har vi ju sett en ökning på senare tid, och många av inbrotten har begåtts under långhelgerna då folk varit bortresta. På somrarna är det också många som brukar vara i sina stugor och lämnar villorna oövervakade.

Hur ser ni på att många varnar andra via sociala medier när de ser något misstänksamt?

– Det är lite både och. Det är bra att folk är på tå. Och man kan ju nå många fort på det sättet. Men det gäller att vara källkritisk.

Under perioden oktober oktober-maj ökade inbrottsförsöken i Norrbotten med 165 procent jämfört med samma period föregående år.

Och man har en teori om vad som ligger bakom det.

– Vi har en del lokala kriminella som också begår den här typen av brott. Men de är ofta missbrukare, och gör misstag. Men i många fall har datorer, surfplattor och sådant som kan spåras lämnats vid inbrotten, säger Mats Lundén och fortsätter:

– Och det brukar betyda att det röra sig om något inrest kriminellt nätverk. För de brukar bara ta kontanter, smycken och sådant som är lätt att gömma. Och de är proffs som vet hur vi arbetar. Så de lämnar sällan några spår efter sig, och stannar inte särskilt länge.

Hur arbetar ni för att få stopp på inbrottstjuvarna?

– Vi gör det vi kan. Vi gör alltid en brottsplatsundersökning för att försöka säkra någon form av spår. Sedan brukar vi knacka dörr eller ringa runt och höra om det är någon som sett något. Och det händer att vi gör fordonskontroller.

Mats Lundén uppmanar de som ska åka bort i sommar att vidta säkerhetsåtgärder.

– Det gäller att vara vaksam. De flesta har ganska bra koll på vilka som bor i samma område, och om man ser någon person eller bil man inte känner igen så ska man ta en bild och höra av sig till oss, säger han, och tillägger:

– ­Och är man orolig så kan man alltid skaffa ett larm. Sedan tycker jag att man ska prata ihop sig med sina grannar om man planerar att åka bort. Be någon tömma postlådan medan man är borta och flytta extrabilen då och då om man har en sådan. Och om man har något värdefullt hemma kan man ju alltid ta med sig det eller förvara det på någon säker plats.

Polisen tipsar – så skyddar du dig mot inbrott

Lås alltid ytterdörren

Tjuvar kontrollerar ofta om dörrar är låsta och många förvarar sina handväskor, plånböcker och nycklar nära ytterdörren. Så ha dörren låst även om du är hemma.

Släpp inte in främlingar

Många äldre får besök av personer som utger sig för att andra än de är. Så var försiktig om någon du inte känner knackar på. Utger de sig för att vara från någon myndighet så begär att få se deras legitimation.

Kontrollera dina lås

Auktoriserade låssmeder har produkter för både fönster och dörrar som försvårar inbrott.

Skaffa larm

Larm avskräcker många inbrottstjuvar.

Tänk som en tjuv

De flesta tjuvar tar sig in från insynsskyddade platser på markplan. Så ha inte skymmande växter nära dörrar och fönster och sätt upp en utomhusbelysning med rörelsedetektor. Lås in stegar och andra saker som tjuven kan ha användning av vid inbrottet.

Lås in eller ta med dig dina värdesaker

Har du något extra värdefullt hemma? Ta med dig det, eller lås in det i ett bankfack eller vapenskåp.

Fotografera eller märk allt som är värdefullt

Genom att fotografera eller märka dina värdesaker med märk-dna, en genomskinlig vätska som framträder i uv-ljus, kan de lättare spåras vid ett inbrott.

Kontakta ditt försäkringsbolag

Ta reda på om några särskilda åtgärder behövs vidtas för att hemförsäkringen ska gälla vid ett inbrott.

Ta hjälp av grannarna

Be någon av dina grannar att klippa gräsmattan, tömma postlådan, skotta snö, hänga upp tvätt på din torkställning, slänga sopor i din soptunna, och parkera sin bil på din gård när du åker bort.

Undvik sociala medier

Man vet aldrig vem som läser, så skriv inte på sociala medier att du ska resa bort.

Se till att det är tänt ibland

Koppla in en timer så att fönsterlamporna tänds och släcks vid olika tidpunkter.

Vidarekoppla telefonen

Koppla hemtelefonen vidare till mobiltelefonen så att de som ringer tror att du är hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om