– Jag förstår om folk reagerar. Det låter inte bra i folkmun, säger jourhavande förundersökningsledare Mats Ekman.
Följande har hänt enligt våra uppgifter: Älghunden har kommit ifrån sin ägare och kommit in på ett område som andra personer inom samma jaktlag anser är deras.
En av jägarna har bundit fast hunden, lämnat den utan tillsyn och sedan har den hittats död, under tiden som hundens ägare sökte efter sin hund.
– Han har knutit fast hunden och sedan har den snärjt in sig på något sätt och blivit strypt, som jag förstår, säger Mats Ekman.
Polisen har påbörjat en utredning. Brottsrubriceringen är skadegörelse, men ingen person är ännu delgiven misstanke om brott. I det här fallet kan det bli tal om hur uppsynen av hunden skötts efter att den bands fast.
Mats Ekman förklarar att en hund räknas som lös egendom och i brottsbalken jämställs med en sak, därav rubriceringen skadegörelse. Men det kan också vara tal om djurplågeri, uppger Ekman.
– Det är bedömningar som görs från fall till fall när de går in i varandra. I det här fallet är det ett gränsfall. Det kan sannolikt också bli tal om djurplågeri eller grovt djurplågeri beroende på vad utredningen visar. Djurplågeriärenden handlar ofta om misskötsel eller vanvård av djuret från ägarens sida, där djuret utsatts för lidande, säger Mats Ekman.
Om hunden strypts till döds så låter det ju som en plågsam död?
– Jag har inte sett någon anmälan ännu och vill inte föregå någonting, men som sagt var, det är bedömningar från fall till fall.