Dåligt om ambulanspersonal i Gällivare och Jokkmokk

I höstas sa drygt tio procent av ambulansens personal upp sig i länet. Situationen är fortfarande inte löst, men verksamhetschef Stig Holmberg på Region Norrbotten tycker inte att allmänheten behöver vara orolig inför påsk.

Jesse Perttunen, ambulanssjukvårdare i Luleå har hela påskhelgen intecknad. Han jobbar alla nätter.

Jesse Perttunen, ambulanssjukvårdare i Luleå har hela påskhelgen intecknad. Han jobbar alla nätter.

Foto: Ulrika Vallgårda

Norrbotten2024-03-27 05:00

Läget var kritiskt i höstas när ett 30-tal medarbetare, drygt tio procent av all personal, sa upp sig, efter att EU:s nya arbetstidsdirektiv trädde i kraft.

– Det var under julen det peakade och var som mest kritiskt. Nu har det rätat upp sig litegrann på flera ställen, men inte alla. Fortfarande har vi en begränsad bemanning i till exempel Gällivare och Jokkmokk, berättar Stig Holmberg, verksamhetschef för ambulansen i Region Norrbotten.

Det gäller inte varje dag, förtydligar han, utan enstaka pass vid korttidsfrånvaro på grund av sjukdom eller vab, som inte går att täcka.

undefined
Stig Holmberg verksamhetschef för ambulansen i Region Norrbotten berättar om det aktuella läget inför påsken.

EU:s arbetstidsdirektiv trädde i kraft i Sverige 1 oktober 2023. Regeln som har varit kraftigt debatterad innebär att ingen personal längre får jobba ett dygn i sträck, utan måste ha en schemalagd vila på 11 timmar under varje dygn med följden att inte bara arbetspassen utan också de längre sammanhängande ledigheterna blev kortare. 

– Den som till exempel långpendlar till jobbet måste då lägga kanske lägga dubbelt så mycket tid och pengar på resor och då valde många att sluta, förklarar Stig Holmberg.

Samma regler gäller även kommuner och andra som har dygnet-runt-verksamhet. 

– Det är inte regionens beslut, utan bara något vi har fått förhålla oss till. Vi lider fortfarande av sviterna av det och har inte lyckats återställa den nivå vi hade för ett år sedan.

Några som slutade har kommit tillbaka igen och regionen har också lyckats rekrytera helt nya medarbetare som håller på att skolas in.

– Det tar lite tid, konstaterar han. 

Därutöver har man blivit tvungen att förlita sig på hyrpersonal, något som tidigare inte varit så vanligt inom ambulansen.

– Vi ser ju helst att vi ska kunna anställa egna medarbetare, för att få kontinuitet i verksamheten. Men där är vi inte riktigt i Jokkmokk och Gällivare i nuläget.

I Gällivare har det arbetat inhyrd personal i flera månader i sträck. Till små orter som Jokkmokk är det däremot svårt även att få inhyrd personal berättar han.

undefined
Jesse Perttunen, ambulanssjukvårdare i Luleå har hela påskhelgen intecknad. Han jobbar alla nätter.

Han har dock inte fått några uppgifter från sina enhetschefer ute i länet om personalbrist eller neddragningar som kan beröra allmänheten negativt specifikt under påsken.

– Många reser ju till fjällområdena och det är klart risken ökar när fler är ute med skoter och så vidare, men där samverkar vi med regionens ambulanshelikopter. Vi har ingen annorlunda bemanning än övriga tider på året utan vi brukar kunna hantera det med ordinarie bemanning.

Tror du norrbottningarna kan åka i väg på sin påsksemester i fjällen eller till sin stuga och känna sig trygga?

– Ja, hjälp kommer man att få. Sedan beror det på hur många olyckor som händer samtidigt. Det kan vi aldrig svara på, det är en del av vår verksamhet. Men vi har de resurser vi normalt brukar ha under påsken.

Jesse Perttunen, ambulanssjukvårdare i Luleå, har frivilligt gått med på att jobba alla nätter i påsk – fredag, lördag, söndag och måndag.

– Andra gånger har andra ställt upp för mig när jag har velat vara ledig. Min sambo som är på akuten jobbar också i påsk, så jag tänkte följa hennes schema och jobba när hon jobbar. Vi får vara påsklediga någon annan helg och sikta på att ta en skiddag då, säger han.

Enligt hans erfarenhet brukar det vara relativt lugnt runt påsk, åtminstone längs kusten.

– Många åker ju till fjälls för att fira påsk. Men lite mer skid- och skoterolyckor kan det vara – även här.

undefined
"Andra har ställt upp för mig, så nu kan jag ställa upp för dem och jobba i påsk", säger Jesse Perttunen, ambulanssjukvårdare i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!