I rapporten från researchföretaget Acta Publica och nyhetsbyrån Siren, som fått namnet "Patientfarorna", presenteras 13 läkare som blivit anmälda under sin yrkesutövning de senaste fem åren.
Fyra av dessa läkare har blivit av med sin läkarlegitimation.
Det här är läkarna i Norrbotten som har anmälts:
Läkare, Jokkmokks hälsocentral: Skickade hem en patient som inkommit med ambulans efter att ha insjuknat i illamående, kräkningar, feber och magsmärtor. I anmälan konstateras det att läkaren inte har handlagt patienten i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet då patienten skickades hem med magsmärta "som vid besöket var intensiv och med övriga kliniska symtom som vid blindtarmsinflammation". Utfall: Ej beslutat.
Maria-Victoria Sutzu, 40 år, Älvsbyns hälsocentral: Anmäldes efter att läkaren underlåtit att dokumentera och signera provsvar, varit involverad i konflikter och fått klagomål från patienter. Kritik framfördes från IVO mot läkaren att denna inte ordinerat adekvat behandling vid inflammation i en led och brustit i tolkningen av provsvar. Kvinnan ska enligt anmälan även ha upprättat ett vårdintyg "utan att genomföra någon psykiatrisk bedömning av patienten". Utfall: Läkarlegitimation har återkallats.
Läkare, Kiruna hälsocentral: Misstankar väcktes mot läkaren, som arbetade på Kiruna hälsocentral, av en farmacevt på ett apotek i Uppsala. Då hade läkaren kommit in och krävt få svar varför hen inte kunde få narkotikaklassade läkemedel utskrivna på recept via telefon. Utfall: Ej kritik.
Läkare, Kiruna hälsocentral. Saknade diktat på 18 patienter som läkaren träffat. Utfall: Ej kritik.
Läkare, Norrbotten: Stafettläkaren använde pappersrecept från tidigare år för att skriva ut beroendeframkallande läkemedel. Ett apotek flaggade för att recept användes från en annan ort på den aktuella arbetsplatsen. Utfall: Ej kritik.
Läkare, Arvidsjaurs hälsocentral: Skrev ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till flera patienter som enligt HSAN inte var förenlig med vetenskap och beprövad erfarenhet. Läkaren anmäldes även för flera fall av felbehandlingar, och ett stort antal fall av brister i journalföringen. Ansvarsnämnden konstaterade i sin bedömning att läkaren visat "allvarlig försumlighet och dåligt omdöme". Utfall: Den 29 januari 2018 återkallades läkarens legitimation.
Kazem Almasi Bardmili, 62 år, Arjeplogs hälsocentral: Anmäldes av inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att ha varit oskicklig och i ett fall grovt oskicklig i sin yrkesroll som läkare. Han ska i flera fall brustit i kommunikationen mot personal och patienter. Det konstaterades också att han inte hade förmågan att arbeta självständigt. Utfall: Den 7 juni i år återkallades Kazem Alamasi Bardmilis legitimation.
Läkare, Piteå sjukhus. Kvalitetsbrister i bedömningar av röntgenbilder. Utfall: Kritik.
Bo Nielsen, 67 år, Jokkmokks hälsocentral: Gjorde flertalet journalintrång gällande en patient. Totala antalet så kallade loggar under våren 2017 var 208 stycken fördelat på två till tre gånger i veckan. Region Norrbotten ansåg att läkaren agerat "omdömeslöst". Läkaren, som även under många år skrev ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till sig själv och ett stort antal patienter, polisanmäldes för intrången. Utfall: Läkarlegitimationen återkallades i november 2021.
Läkare, Kiruna hälsocentral. Saknade diktat på 45 patienter som läkaren träffat under en tvåveckorsperiod. Utfall: Prövotid.
Lars Gustafsson, 67 år, Stadsvikens hälsocentral, Luleå. Diagnosticerade flera patienter felaktigt med astma. När han till slut angav astma som orsak till att en medelålders man varit medvetslös i flera minuter och krampat, fick han avsluta sin anställning. Ingen allvarlig patientskada upptäcktes. Utfall: Prövotid.
Läkare, Piteå. Tjänstgjorde som läkare utan att ha legitimation. Utfall: Kritik.
Läkare, Piteå. Alkoholberoende. Påverkade ej jobbet, men bedömdes som olämpligt i yrkesrollen. Utfall: Prövotid.
Totalt sett över landet är tre av fyra anmälningar riktade mot manliga läkare.
Vi har utan framgång sökt de läkare vi namnger.