Många norrbottningar går i väntans tider i vår – mitt under coronakrisen – och Region Norrbotten räknar med att omkring 400 barn föds kommande månader i Sunderbyn och Gällivare.
Samtidigt påverkas förlossnings- och BB-vården av skärpta restriktioner rörande smittspridningen av viruset.
– Om man är förkyld eller sjuk som partner, då vill vi inte att man ska vara på sjukhuset alls. Vi är rätt hårda med det, säger Annika Johansson, länschef för obstetrik och gynekologi.
Redan nu har pappor/partners i länet nekats att vara med vid förlossningarna, då mammorna i stället har erbjudits möjligheten att ha med sig en annan frisk anhörig eller medföljare.
– Det har skett några gånger hittills. De flesta har haft förståelse, man inser allvaret.
Eftersom "peaken" vad gäller coronasmittans spridning i Norrbotten förväntas först i början av maj, räknar Annika Johansson med att de får neka fler partners framöver.
Samtidigt kan det innebära en stor besvikelse och oro, då inte en partner med förkylningssymtom får närvara vid förlossningen som för de flesta innebär ett av livets största ögonblick.
– Väldigt jobbigt för båda parterna. Vi önskar att vi skulle slippa detta, men i det här läget ser vi inget annat alternativ. Vi måste skydda både personal och andra patienter.
Normalt sett anser hon och övriga inom förlossningsvården i länet att det är en självklarhet att partnern ska vara med.
– Det handlar om en stor grej. Ett otroligt stöd för mamman när partnern närvarar, men även för vår personal att ha med en person som känner den gravida kvinnan väl och som kan föra fram hennes budskap till barnmorskorna.
I de fall när mamman får förlösa barnet utan vare sig egen partner eller annan medföljande har vården i stället förstärkt de med egna resurser i stället.
– Personalen får visa extra mycket närvaro och stöttning då.
Även när det gäller mammor med förkylningsymtom eller konstaterad covid-19 finns nya rutiner.
– Vi har haft några som har varit förkylda, och då har vi ett speciellt rum med sluss för dem.
På förlossningsavdelningarna finns även ett rum förberett för så kallad kohortvård – då mamman skiljs helt från övriga patienter och vårdas endast av särskilt avdelad personal.
– Då har vi full mundering vad gäller skyddsutrustning också, säger Annika Johansson.
Ytterligare en restriktion för havande kvinnor med förkylningssymptom är att de inte får använda lustgas vid förlossningen.
– Lustgas innebär en risk för vår personal, då viruset kan spridas som areosol, vattenpartiklar i luften. Vi har redan fått neka några kvinnor lustgas men då finns annan smärtlindring att tillgå, som epidural.
Vilka är riskerna för det nyfödda barnet rörande coronaviruset?
– Små barn tenderar inte att bli svårt sjuka. Vi kan inte se någon stor ökad risk vare sig för barnet eller mamman vid konstaterad covid-19 och vi försöker hålla mor och barn tillsammans, även om mamman är förkyld. Barnet får amma som vanligt.
Även på BB gäller skärpta restriktioner.
– En frisk partner får vara med, men vi vill inte ha spring in och ut från BB. Därför vill vi att partnern stannar inne hela tiden, vilket kan vara upp till 48 timmar.
Dessutom råder nya regler rörande ultraljudundersökningarna, som sedan denna vecka och framåt enbart tillåter att mamman närvarar.
– Det går fint att "skypa" från ultraljudet, om man vill det.
Länets förlossnings- och BB-vård har samtidigt, precis som övriga vårdverksamheter, fått en ökad personalfrånvaro, som en följd av de hårda restriktionerna om att stanna hemma vid minsta förkylningssymtom.
Även vabbande personal har försvagat bemanningen – trots regionens uppmaningar om att vårdpersonalens partners ska stanna hemma med barnen i stället.
– I Gällivare har vi inte full bemanning, precis som tidigare. Vi har vikarier söderifrån, barnmorskor från Sunderby sjukhus hjälper också till.
– Dessutom kan barnmorskor från primärvården jobba för oss inom slutenvården på förlossningen nu, så även i Sunderbyn. Även jag och andra enhetschefer är utbildade barnmorskor, så vi kan bidra framöver, säger Annika Johansson.
Hur tufft är personalläget?
– Inte jätteansträngt, men det kan absolut bli värre. Alla vill ta det säkra före det osäkra. Dessutom börjar allergisäsongen nu, säger länets förlossnings- och BB-chef.