Pandemilarm: Är länet redo för corona?

UPPDATERAD Världen håller andan inför ett hotande pandemiutbrott av coronaviruset – så även i Norrbotten. "Det kan bli bökigt – men inte 'the end of the world'", säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Pandemiutbrottet är nära och coronaviruset kan snart finnas även i Sverige och Norrbotten. "Risk för att det kan komma folk med coronavirusinfektion till Norrbotten också. Det gäller att hålla garden uppe", säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Pandemiutbrottet är nära och coronaviruset kan snart finnas även i Sverige och Norrbotten. "Risk för att det kan komma folk med coronavirusinfektion till Norrbotten också. Det gäller att hålla garden uppe", säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Foto: Arkiv

Norrbotten2020-02-27 05:00

Coronaviruset är här. Utöver Kina och Sydostasien är utbredd spridning konstaterad även i Iran och Italien, med risk för att resenärer tar med sig viruset hem till Sverige. 

Nu har två fall konstaterats även här, dessutom i Finland och Norge.   

Med tanke på spridningen i världen tyder mycket på att det rör sig om en pandemi, menar Anders Nystedt, smittskyddsläkare inom Region Norrbotten.

– Det är redan en pandemi per definition, med smittspridning på flera kontinenter och i flera länder. WHO, världshälsoorganisationen, kommer sannolikt att konstatera det i dagarna, det är min gissning. 

Hur hålls du underrättad som smittskyddsläkare?

– Vi har ständig kontakt med Folkhälsomyndigheten, och Socialstyrelsen har beredskapsmöten med regionen en gång i veckan. Inom regionen har vi ”coronamöte” varje fredag, även om vi inte har någon stabsfunktion igång ännu. 

Ungefär 300 personer har hittills kontrollerats för viruset i Sverige, två personer har konstaterats smittade. 

– Det har varit några ”falska larm” i Norrbotten också, säger Nystedt.

Samtidigt räknar han med att även norrbottningar i dagarna återvänder från länder där smittspridningen har skett, och Anders Nystedt utesluter inte att även länet snart kan drabbas på allvar av coronaviruset.

– Klart att det finns risk för att det kan komma folk med coronavirusinfektion till Norrbotten också. Det gäller att hålla garden uppe. Resenärer från Iran är enklare, med de gränsskyddskontroller som EU har, men då Italien ingår i Schengenavtalet, är det svårare att kontrollera. 

Vad har Region Norrbotten för beredskap vid ett pandemiskt coronautbrott även i Sverige och länet?

– Vi har de resurser vi har, får i så fall omfördela dem. Enstaka fall fixar vi, men blir det uppemot 100 smittade personer, då får vi lägga ned mottagningar, stänga andra vårdavdelningar och flytta personal till renodlade epidemiavdelningar. Det finns en plan för detta.

Oroad?

– Kommer infektionen hit och det sker en spridning, då kan det bli bökigt – men inte ”the end of the world”. Vi är hyfsat rustade i sjukvården i Norrbotten.

Trots att det redan kan vara ansträngt, med knappa sjukvårdsresurser på många håll?

– Vi måste fixa det. Exempelvis har vi tillgång till Patienthotellet i Sunderbyn för att ordna med fler vårdplatser och skapa en ”epidemiavdelning”.

De vanligaste symtomen vid en coronavirusinfektion är feber, hosta och andnöd. 

– Ganska svårt att särskilja från en vanlig influensa, även om snuva inte är lika vanligt när det gäller coronaviruset, säger smittskyddsläkaren. 

Riskgrupperna är, precis som vid aggressiva influensor, äldre personer eller de som redan är insjuknade på andra sätt.

Men Anders Nystedt understryker att risken för att dö på grund av en coronainfektion är väldigt låg. 

– Allvarlighetsgraden är som en värre influensa, ungefär. Det pratas om två procents dödlighet i Kina, men då utgår de bara från de som visar tydliga symtom på att vara smittade. Det finns ett stort mörkertal av smittade som aldrig ens behöver uppsöka vård.

Sverigedemokraternas regionfullmäktigeledamot Marianne Sandström kräver nu en tillfällig "coronapolicy" för vårdpersonal och andra regionanställda som har besökt Kina under februari. 

Eftersom coronaviruset anses smitta även under inkubationstiden vill sverigedemokraten att de anställda sjukskriver sig efter hemkomst, oavsett symtom eller ej. 

Detta i en motion som behandlas i regionstyrelsen den 4 mars.

Och Anders Nystedt ger Marianne Sandström delvis rätt. 

Han och övriga smittskyddsläkare inom regionen har redan övervägt ”frivillig hemisolering” för de som har besökt länderna, där smittspridningen har slagit som värst hittills. 

– Har man varit i en region där smittspridning sker, då kan det vara en bra idé med frivillig hemisolering, även under inkubationstiden. Som regionanställd ska man åtminstone inte vara i kontakt med patienter om man har varit exponerad för corona – definitivt inte om man uppvisar symtom. 

– Men vi sätter inga personer i karantän om de fortfarande är friska, säger regionens smittskyddsläkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!