13 juli: En dag tillägnad palten

13 juli är paltens egna dag. Paltfantasten Tomas Riklund hoppas att den firas hos så många som möjligt. "Palt är en festmåltid".

13 juli är paltens dag. Nu för tiden finns det flera nya varianter, men den traditionella med fläsk, smör och lingonsylt står dig bra, tycker paltfantasten Tomas Riklund.

13 juli är paltens dag. Nu för tiden finns det flera nya varianter, men den traditionella med fläsk, smör och lingonsylt står dig bra, tycker paltfantasten Tomas Riklund.

Foto: Fredrik Nilsson

Norrbotten2021-07-13 07:00

Tomas Riklund är Paltakademins ständige ordförande. Han tycker att paltens dag är en glädjens dag.

– Varje år brukar jag fira genom att bjuda in till paltkalas. I år blir det dock inte av, jag får skjuta på det till senare på grund av en flytt, berättar Tomas Riklund.

När det kommer till palt har han en favorit bland nykomlingarna på palthyllan.

– Den vegetariska med en slags svamp- och lökröra i mitten tycker jag är mycket god, men ska jag välja av alla sorter så är den traditionella fortfarande bäst.

Paltfantasten tycker att det är viktigt att fläsket är av god kvalitet. Lingonsylten ska helst inte vara för söt, utan ganska syrlig. Slutligen är Tomas Riklund av åsikten att mjölk passar till maträtten om den serveras till lunch, men att ett glas rött vin, exempelvis från området Valpolicella, passar bättre till en festlig paltmiddag.

– Ja, det kanske låter konstigt att ha vin till palten, men sylten och vinet gifter sig väldigt fint.

En annan sak som Paltakademins ordförande berättar är att palt blivit en del av både Ica och Willys standardsortiment, det gör att den nu säljs i alla deras butiker i hela Sverige.

– Det är jättehäftigt, palten är på framfart.

Hur bör man fira paltens dag?

– Jag hoppas på att det äts palt i hela landet och att det serveras på flera restauranger. Det klart att paltkalas är roligt att ha, men det kanske blir lite svårare att ordna i år på grund av pandemin, säger Tomas Riklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!