På nätet sörjer hela världen med Norge

Stödet för ett Norge i sorg har varit överväldigande och internationellt. Det är framförallt via internet som människor visar sitt engagemang.

Anita Gärling, docent i psykologi.

Anita Gärling, docent i psykologi.

Foto: Simon Eliasson

NORRBOTTEN2011-07-27 10:49

Nära en kvarts miljon människor organiserade sig på Facebook för att hedra offren i Norge med en tyst minut under tisdagen - andra markerar sitt stöd genom att visa en norsk flagga på sin profilbild.

På den norska tidningen Verldens Gangs hemsida, VG.no, visar 800 000 människor från hela världen sin empati genom att symboliskt hålla hand med norrmännen.

Diskuterar orsakerna
På bloggar diskuterar användarna dag och natt de bakomliggande mekanismerna som orsakade terrordådet.

"Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans", skrev Helle Gannestad, medlem i AUF på Twitter. Orden spreds som löpeld på nätet och citerades senare av den norske statsministern Jens Stoltenberg under minnesgudstjänsten i Oslo domkyrka på lördagen.

Under andra världskriget var "finlands sak vår" men i det digitala samhället har Norges sak blivit hela världens. Peter Parnes, före detta platschef för Google i Luleå och professor i datavetenskap, säger att tillgängligheten på internet har skapat grogrunden för det internationella stödet som nu manifesteras.

Enormt genomslag
- Man kan visa sitt stöd genom några knapptryckningar. Det har skapat ett enormt genomslag. Man kan jämföra det med en tyst minut i stan, då måste man fysiskt förflytta sig för att delta.

Är det av ren lathet?
- Nej, det handlar om att visa engagemang på ett sätt som passar en själv. Om jag bor i fjällen finns inte möjligheten att gå på en tyst minut, via sociala medier kan jag visa mitt deltagande hela kvällen. Norrmännen ser också ditt stöd bättre via internet. Det är skillnad mellan att stoppa en norrman på gatan. Med sociala medier ger du ett meddelande till hela norska folket, säger Peter Parnes.

Förstärkt hemskhet
Vad är det då som triggar människor från hela världen att visa sina sorg?

Anita Gärling, docent i psykologi, säger att det finns faktorer som förvärrat tragedin.

- Internationellt förknippas inte de nordiska länderna med terrordåd samt att det handlar om politiskt engagerade ungdomar. Det är den delen omvärlden fokuserat på. Offentliga personer kan drabbas, det förstår vi på ett annat sätt. Men att oskyldiga ungdomar dödas förstärker hemskheten.

Hjälper stödet från omvärlden Norges bearbetning av det nationella traumat?
- Absolut. Allt positivt stöd och förståelse utav hemskheten är en tröst för samtliga även för oss som inte var där. Att man själv ser stödet på internet är betryggande. Det visar på människans grundläggande behov av närhet och ger oss fortsatt tro på mänskligheten, säger Anita Gärling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om