Övervakning viktigare än integritet

Norrbottningen Markus Narttijärvi, 32, har i flera år forskat kring laglig övervakning på bekostnad av personlig integritet vid Umeå universitet. Den 6 december disputerar han med sin doktorsavhandling.Vad har du i korthet kommit fram till?Vad tror du detta beror på?

Foto:

Norrbotten2013-11-27 19:24

Hur kom det sig att du började forska kring det är ämnet?

– Oj, jag kom in på det lite bakvägen efter att ha kikat på situationen i Namibia. När jag började var det ett lite bortglömt ämne. Men så kom ju FRA-debatten och en massa ny lagstiftning. Det komplicerade det en aning, men samtidigt tacksamt. Ämnet blev ju väldigt aktuellt.

– Att lagstiftarnas syn på personlig integritet förändrats mycket sedan 60- och 70-talet. Då vägde den enskildes integritet tungt. Det fanns ett samhällsvärde. Men i samband med de senaste lagstiftningarna, från 2007 och framåt, har individen och integriteten tonats ner. När man tidigare var potentiellt oskyldig är man nu en presumtiv brottsling. De samhälleliga effekterna av en bredare övervakning har tonats ner i lagstiftarens resonemang.

– Det blir ju spekulation, men om man vill ha en lagstiftning som är preventiv, att man vill gripa in innan brott begåtts, så finns ett behov av dessa åtgärder. Men det är ett kraftigt avsteg från tidigare principer.

– Man kan också undra vad som var hönan och vad som är ägget. Såg vi först integriteten lägre innan lagstiftningarna ändrades?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!