Tuff sommar för sjukvårdspersonal

Fler övertidstimmar, semester som flyttats med kort varsel och bristande samverkan med facket. Det har varit en tuff period för Vårdförbundets medlemmar.

Elisabeth Lindblad hade önskat bättre samverkan från arbetsgivarens sida.

Elisabeth Lindblad hade önskat bättre samverkan från arbetsgivarens sida.

Foto: Jonas Andersson/Arkivbild

Norrbotten2020-08-14 17:30

Elisabeth Lindblad, vice ordförande Vårdförbundet Norrbotten, ser tillbaka på en vår där arbetsgivaren vid flera tillfällen brustit i samverkan med facket och där semestrar har dragits in och skjutits upp med alltför kort varsel. Enligt kollektivavtalet måste arbetsgivaren meddela de anställda två månader innan om när de får sin sommarsemester. Med anledning av pandemin slöts en överenskommelse där Vårdförbundet godkände besked om sommarsemester med en månads varsel.

– Men i vissa fall har besked meddelats väldigt sent. Vissa har fått veta tio dagar-en vecka innan att deras semester ska flyttas. Då blir det svårt att planera.

Hon har inte nåtts av information om att någon medlem ska ha fått sin sommarsemester indragen. Däremot blev läget ansträngt under våren när coronaviruset covid19 spreds i länet.

– Regionen har också intentionen att man ska minska på övertiden och det anser ju vi också. Men i och med omställningen i samband med corona har personalen fått jobba väldigt hårt. Det får ju inte göras några anställningar utan att det godkänns från den högsta ledningen. Vi har många vakanser och vem ska jobba då? Det är våra medlemmar, slår Elisabeth Lindblad fast. 

Hon säger att det ska bli intressant att se hur många övertidstimmar det blivit för personalen i sommar. Från och med januari till i maj arbetade Vårdförbundet medlemmar i länet 37 000 timmar övertid. Tillkommer gör 5 700 timmar i så kallad mertid, för den som inte har en heltidstjänst i grunden. Det är 4 000 fler extra arbetade timmar jämfört med samma tidsperiod i fjol. 

– Nu har det lugnat ned sig på covidavdelningen och det finns inte längre tolv inlagda patienter som det var i april när det var som värst. Det innebär ju att arbetsbördan har lättat en del. Nu ska ju de som flyttades till Piteå ​och övriga avdelningar tillbaka till sina ordinarie arbetsuppgifter i ​början av september.

Lindblad säger att det har förekommit några tvister mellan fack och arbetsgivare under våren och hon menar att arbetsgivaren har sprungit för fort och brustit i samverkan.

– Man har tagit beslut och ändrat scheman utan att förankra det. Ibland har arbetsgivaren drivit igenom besluten utan att förhandla med oss innan. Det hade varit betydligt lättare om man som arbetsgivare hade samarbetat med sina arbetstagare och deras fackliga organisation. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!