Det beror på att nederbörden förväntas att öka kraftigt under åren fram till och med 2100. Erik Engström uppger, att det kan hamna på en 20- till 40-procents ökning.
Förändringar i klimatet kommer att drabba hela världen, men enligt Engström stiger temperaturen extra mycket ju närmare Nordpolen man kommer.
– Jag kan inte säga om det blir lika allvarligt som det är nu i Europa, men vi kan förvänta oss att risken för översvämningar ökar. Skyfallen kommer att bli vanligare och kraftigare.
Hur allvarliga kommande översvämningar i Norrbotten och Sverige kommer att bli går inte att svara på i dagsläget. Det går inte heller att säga exakt när det kommer hända, utan risken ökar gradvis.
– Vi kan påverka framtiden med de åtgärder vi gör. Det viktigaste är att minska utsläppen med växthusgaser och vi kan anpassa samhällena för att minska skadorna så att vi kan hantera sådana här situationer, säger Erik Engström och tillägger att det är en gradvis förändring som pågår redan nu.
Lule älv är reglerad, vilket kan vara en fördel om skyfallen ökar och blir kraftigare eftersom en reglerad älv ger större möjligheter att hantera sådana situationer.
Nyligen framförde forskare att klimatförändringarna sker snabbare än vad de tidigare har beräknat. Kunskapen utvecklas hela tiden. Klimatmodellerna blir bättre och klimatkänsligheten verkar bli större.
– Vi har tagit fram klimatindikatorer och vi tittar på våra mätningar hur klimatet har förändrats i Sverige. Klimatindikatorn för nederbörd liknar trenden för temperatur. Vi ser en gradvis ökning av både temperatur och nederbörd för de senaste 150 åren. Den största ökningen är de senaste 20-30 åren och tydligast för temperatur, säger Erik Engström.
Han förklarar att när det blir varmare i atmosfär kan den innehålla mer vatten, så att den hydrologiska cykeln vid nederbörd och avdunstning förstärks.
Erik Engström menar att vi både behöver minska utsläppen av växthusgaser och klimatanpassa vårt samhälle. Som ett exempel kan tillverkning av fossilfritt stål få en positiv effekt på utsläppen av växthusgaser.
– Det är många sektorer i samhället som leder till utsläpp. I vårt moderna samhälle är vi mycket beroende av stål och betong. Det skulle vara ett stort steg framåt om man kan få igång tillverkningen av det fossilfria stålet, säger han.