Hittills har ett 30-tal av LF Norrbottens kunder anmält skador från den högsta vårfloden på över 50 år, men skadechefen John Rosendahl tror att det kan bli fler.
– Vi har fått in ganska mycket skador och det kan handla om ett hundratal byggnader eller mer, men jag tänker att många inte varit i sitt fritidshus än.
I villa- och fritidshusförsäkringen finns ett skydd för de byggnader som försäkringen gäller, men inte för skador på tomten. Om rabatten blir förstörd eller om växthuset spolas bort.
– Undantaget för byggnader gäller främst sjöbodar och båthus som står väldigt utsatt. Annars är kravet att vatten ska strömma in i huset, enligt villkoret gäller det ventiler, dörrar, fönster. Problemet är om du har en gammal sprucken mur till källaren. Det skulle vara ett undantag för att huset inte stått emot ett normalt vattenflöde, säger Rosendahl.
Det kan bli en dyr historia om du väntar med att kontakta försäkringsbolaget.
– Det är jätteviktigt att anmäla direkt man vet att man fått en skada för då kan våra samarbetspartners snabbt komma ut, besikta och få igång avfuktning. Det är bra om sånt som är blött och förstört kan rivas ut så att man räddar det som räddas kan. Väntar man länge kan det bli omfattande skador och då har man inte tillgodosett sin räddningsplikt, säger Rosendahl.
De flesta har ett bra grundskydd mot översvämning i sin villa- eller fritidshusförsäkring enligt Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå. Han tipsar om ta bilder och filma skadan. Det kan vara god idé att se över ditt försäkringsskydd eftersom självrisk och åldersavdrag varierar beroende på försäkringsbolag och om man har en bas- eller storförsäkring.
Du kan skydda huset genom att se över dräneringen och en baktrycksventil i ledningen från golvbrunnen minskar risken för att få in avloppsvatten. En klok investering om man bor låglänt med grannar högre upp, enligt Stark.
– Det är den vanligaste översvämningsskadan och är ju väldigt otrevligt att få in avloppsvatten.
Försäkringar brukar bli dyrare efter många skador.
– Inte samma år, men redan året efter kan det påverka premierna för hela kollektivet. Eller så kan det bli dyrare lokalt, säger Peter Stark.
Bolagen är försäkrade mot dyra skadekostnader, men när naturskador ökar blir det dyrare även för dem. John Rosendahl säger att kunder vid Torneälven inte betalar mer än en som bor på ett berg, men att det kan bli så om översvämningar börjar inträffa ofta.