Överbeläggning på sjukhusen ökar – regionen i topp

Region Norrbotten toppar listan över antalet överbeläggningar i sjukvården 2023, som har ökat jämfört med året innan. Per hundra vårdplatser var antalet överbeläggningar i genomsnitt 10,8 patienter.

Camilla Friberg (S) säger att bristen på vårdplatser är en utmaning som det jobbas stenhårt med.

Camilla Friberg (S) säger att bristen på vårdplatser är en utmaning som det jobbas stenhårt med.

Foto: Montage: Linda Kask

Norrbotten2024-01-15 18:00

Sammanställningen över överbeläggningar har gjorts av Dagens samhälle, utifrån siffror från Sveriges kommuner och regioner, SKR, i databasen Väntetider i vården. 

Region Norrbotten tillhör de tolv regioner i Sverige där överbeläggningarna har ökat under 2023, jämfört med året innan. 2022 var antalet överbeläggningar per 100 vårdplatser 9,2. Siffrorna för 2023 gäller till och med november, för tidigare år är hela året medräknat.

Överbeläggning betyder att en patient i slutenvård vårdas på en vårdplats som inte har en fysisk utformning, utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö.

– Det är ett utmanande läge, säger socialdemokraten och regionrådet Camilla Friberg, som påpekar att hon ännu inte har tagit del av sammanställningen.

Norrbotten följs tätt av Region Västerbotten, som hade 10,7 överbeläggningar per 100 platser under fjolåret. Region Västerbotten ligger i topp när det gäller ökningen av överbeläggningar, antalet har fördubblats sedan 2022. Region Kalmar hade enligt sammanställningen nästan inga överbeläggningar alls i fjol. 

Sveriges regioner har fått miljardbelopp i bidrag för att kunna öppna nya vårdplatser. 2023 fick Socialstyrelsen uppdraget från regeringen att fördela nära två miljarder kronor i ersättning till regionerna för att de skulle öka antalet vårdplatser och mer pengar ska fördelas under 2024. 

– Vi har redan gjort en del saker, bland annat har vi de här akutvårdsplatserna som är kopplade till akuten på Sunderby sjukhus. Det är ett försök att minska överbeläggningen i anslutning till akuten. Tanken är att platserna ska fungera som ett dragspel och finnas för de patienter som är på väg hem, men kanske behöver lite mer tillsyn eller kanske väntar på en plats på en vårdavdelning, säger Camilla Friberg. 

Hon påpekar att det nu liksom tidigare är personalbristen som ligger bakom det minskade antalet vårdplatser och stora antalet överbeläggningar. 

– Vi jobbar stenhårt ned att försöka öppna fler vårdplatser och det är ett ständigt pågående arbete som vi måste göra under hela mandatperioden. 

I september beslutades det att sjukvårdspersonal ska få fördubblad OB-ersättning, för att möjliggöra bättre bemanning under kvällar och helger. Enligt Camilla Friberg har det kommit signaler från fackligt håll att höjningen lett till en jämnare bemanning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!