Över 50 coronaincidenter och tillbud har anmälts

Nästan alla incidenter och tillbud som anmälts till Arbetsmiljöverket handlar om vård- och omsorgspersonal som ovetande utsatts för coronasmitta på jobbet. Men i sammanställningen finns också en taxiförare och en städare.

På det här äldreboendet i Gällivare ska en i personalen enligt anmälan till Arbetsmiljöverket ha smittats av coronaviruset efter att ha burit munskydd gjorda av dammsugarpåsar. Incidenten utreds nu.

På det här äldreboendet i Gällivare ska en i personalen enligt anmälan till Arbetsmiljöverket ha smittats av coronaviruset efter att ha burit munskydd gjorda av dammsugarpåsar. Incidenten utreds nu.

Foto: Linus Nilsson

Norrbotten2020-07-23 05:00

De senaste två månaderna har Arbetsmiljöverket fått in ett 50-tal anmälningar kopplat till epidemin av covid-19 i Norrbotten. De flesta av händelserna har skett på sjukhusen i Sunderbyn, Gällivare och Kiruna, men även inom hemtjänst och äldreomsorg.

En städare råkade gå in för att städa en covid-sal utan ett filter i sin skyddsmask 90. Vid ett annat tillbud kördes en patient med misstänkt covid-19 i Luleå av misstag i vanlig taxibil.

Gällivare kommun har anmält tre incidenter och ett tillbud. Tre arbetare har konstaterats smittade, varav två ska ha haft kontakt med brukare i äldreomsorgen som visade sig vara sjuka.

I ett fall bar personal munskydd av dammsugarpåsar och icke godkända visir. Socialchefen Annette Viksten-Åhl vill inte uttala sig om enskilda fall eftersom anmälningarna utreds.

– Är det så är det inget vidare, men det kan vi inte svara på nu. Under en period var vi tvungna att ha egentillverkad skyddsutrustning eftersom det inte fanns hos vår leverantör eller någon annanstans, säger hon.

Enligt socialchefen är det svårt att slå fast att någon smittats på jobbet, Gällivare har även haft ett stort utbrott av samhällssmitta.

– Det kan finnas tillfällen där man säkerligen kan säga att det skett på arbetsplatsen och då måste vi se om vi brustit när det gäller skyddsutrustning eller om det är medarbetaren själv som brustit.

Nu bär personalen alltid visir, berättar Viksten-Åhl.

På akuten på Sunderby sjukhus har man gjort tvärtom.

– Nu använder vi på akutmottagningen visir på alla patienter. Och man är noga med att ta en temp på patienten det första man gör, säger verksamhetschef Mattias Morin.

På akuten, och på ett flertal andra vårdinrättningar i länet, har personal exponerats för smitta genom patienter som inte uppvisat symtom. Men ingen ska ha blivit smittad.

– Det som är tur i den här kråksången är att man inte är så smittsam om man inte har några symtom, säger Morin.

Arvidsjaurs kommun skrev 11 anmälningar efter att en brukare med personlig assistens insjuknat.

– Arbetsmiljöverket avskrev ärendet eftersom vi hade rutiner och riktlinjer som följdes. Det var egentligen en felaktig anmälan, men ansvarig chef tog det säkra före det osäkra, säger socialchefen Lena Ruth.

Enstaka incidenter har skett på sjukhuset i Kalix och vårdcentralen i Pajala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!