Vi har tidigare rapporterat att Naturvårdsverket, Hav- och vattenmyndigheten och länsstyrelsen i Norrbotten vill avvisa eller avslå gruvbolaget Kaunis irons ansökan om nytt och utökat tillstånd för Kaunisvaaragruvan. Ett besked som enligt Kaunis irons vd Klas Dagertun kan innebära att gruvan – som ligger cirka två och en halv mil norr om Pajala – kan komma att stängas igen:
– Om vi inte får utvidga verksamheten går det inte att investera för framtiden. Då kommer gruvan tids nog att försvinna, sade han i onsdags.
Men motsättningarna mellan bolaget och myndigheterna gäller inte bara det nya tillståndet. Naturvårdsverket vill nämligen också att bolagets befintliga tillstånd – som löper fram till 2025 – ska återkallas. Det tog Kaunis iron över efter det kanadensiska företaget Northland resources, som började bryta malm i Kaunisvaara under senhösten 2012.
Redan för tre år sedan lämnade Naturvårdsverket in en ansökan om att återkalla tillståndet hos mark- och miljödomstolen i Umeå. Processen har därefter pågått parallellt med stridigheterna kring Kaunis irons nya ansökan.
Det är enligt Naturvårdsverket väldigt ovanligt att befintliga tillstånd återkallas. Om domstolen skulle besluta sig för att gå på myndighetens linje är det osäkert hur snabbt Kaunisvaaragruvan skulle stängas ned.
Till domstolen påtalar Naturvårdsverket att man inte har ”tagit ställning emot en fortsatt gruvdrift på den aktuella platsen”. Myndigheten anser emellertid att både Northland resources och Kaunis iron har avvikit från tillståndet och att det finns hög risk att gruvverksamheten har en negativ påverkan på vattnet i området.
Vi har sökt Naturvårdsverket för en kommentar, men samtliga personer med insyn i ärendet är på semester. Hösten 2018 uttalade sig emellertid Frida Rudsander, dåvarande chef på Naturvårdsverkets miljöskyddsenhet, i frågan till myndighetens tidning Tillsynsnytt.
Hon menade då att ny EU-lagstiftning hade gjort tillståndet inaktuellt. Hon uppgav även att fallet med Kaunisvaaragruvan var första gången som Naturvårdsverket ansökte om återkallelse av ett tillstånd.
– Att begära att återkalla ett tillstånd är mycket allvarligt och det ska finnas mycket starka skäl innan myndigheten gör detta. Att ett tillstånd strider mot EU-rätten är ett sådant skäl, sade Frida Rudsander.