Coronapandemin drabbade delar av handeln mer än andra där dagligvaruhandeln klarade sig bättre än sällanköpshandeln.
Norges och Finlands gränsrestriktioner gjorde att gränshandlarna drabbades mycket med tapp på upp till 95 procent i omsättningen när det var som värst.
När nu både Norge och Finland slopat restriktionerna för inresa så påverkar det handeln.
– Det ser ljusare ut än på väldigt, väldigt länge. Det här gör ju att vi kan se ännu ljusare på framtiden, säger Petter Nilsson, Icahandlare i Riksgränsen.
Sedan i somras så kunde färdigvaccinerade åka in i Norge utan karantän men när Norge slopade karantänskravet för ovaccinerade som kommer från rödmarkerade områden så ger det ytterligare en skjuts för handeln.
För Finland gäller att kunder från Finland kan åka och handla, ibland annat Haparanda, utan krav på test vid åter resa.
– Det här är en gränsbutik och det bor för lite folk i Haparanda så våra kunder kommer också från norra Finland. Så stänger man gränsen så blir det jobbigt för alla butiker, men under några veckor nu så har vi märkt en skillnad av att det har vänt. Försäljningen har ökat successivt. Den har inte kommit över en natt utan kommit mer och mer i september, säger Christer Lundqvist, butikschef Coop i Haparanda.
Dagligvaruhandelns försäljning sjönk i Haparanda från 2019 till 2020 med 16,1 procent och i Kiruna, som har gräns både mot Norge och Finland, med 15,8 procent.
Detta samtidigt som försäljningen ökade i kommuner utan gräns med 6,5 procent, visar statistik från SCB presenterad i Svenska Dagbladet Näringsliv.
– De som har vaccinerat sig har fått komma sedan i juli så oavsett vilken färg Norrbotten har, så har vi haft en uppåtgående trend och legat strax under hälften i försäljning mot normalt. Farhågan är att när Sverige nu öppnar upp så får vi en explosion i antal smittade så vi hamnar nära gränsen att färgas röd. Det gör att man inte vet om man ska gasa eller bromsa, säger Petter Nilsson, Ica Riksgränsen.
Osäkerheten med smittspridningen påverkar hur mycket varor butikerna ska beställa hem.
– Det är klart att man i början inte hänger med riktigt med de produkter som de finska kunderna vill ha. Vi har ett system genom vilket vi beställer allting och där vi kan justera prognoser, så det har fungerat rätt bra för oss ändå, säger Christer Lundqvist, Coop Haparanda.