"Om S går med på detta kan vi slå igen butiken"

Länets ledande socialdemokrater vill inte kommentera striden om arbetsrätten. Däremot kommer högljudda protester från fackföreningar och SSU. "Om S går med på detta så kan vi slå igen butiken", säger Fredrik Bruhn, SSU Norrbotten.

Riksdagsledamot Fredrik Lundh Sammeli vill avvakta att kommentera förslaget om en moderniserad arbetsrätt, medan SSU Norrbottens Fredrik Bruhn är desto mer kritisk. "Socialdemokratin måste sätta ned foten och stå upp för arbetstagarna", säger Fredrik Bruhn.

Riksdagsledamot Fredrik Lundh Sammeli vill avvakta att kommentera förslaget om en moderniserad arbetsrätt, medan SSU Norrbottens Fredrik Bruhn är desto mer kritisk. "Socialdemokratin måste sätta ned foten och stå upp för arbetstagarna", säger Fredrik Bruhn.

Foto: Arkiv

Norrbotten2020-05-26 19:20

I veckan blev innehållet i utredningen rörande en moderniserad arbetsrätt känd, parallellt med att arbetsmarknadens parter har svårt att enas i de centrala förhandlingar som pågår.  

Bland annat föreslås att turordningsreglerna ändras så att arbetsgivare får göra undantag för fem i stället för två anställda, oavsett anställningstid, samt att möjligheten slopas att med fackets hjälp ogiltigförklara en uppsägning.  

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt hotar med nyval, samtidigt som proteststormen tilltar inom både Socialdemokraterna och i fackföreningsrörelsen.

Vi gjorde en omfattande rundkoll hos länets ledande S-profiler för att pejla hur de ser på förslagen, som formellt presenteras för regeringen nästa vecka.

Flera tongivande socialdemokrater – som distriktsordförande Fredrik Lundh Sammeli och Bodens kommunalråd Claes Nordmark, ordförande för Norrbottens kommuner – väljer dock att avvakta.

– Jag ser inget skäl att kommentera en utredning som inte lagt sitt förslag eller som jag själv haft möjlighet att läsa, svarar riksdagsledamoten Lundh Sammeli.

Betydligt mer stridslystna är partiets yngre representanter.

– En klar maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel, helt emot den politik som medlemmarna i SSU Luleå beslutat om. Därför är det inte bara omöjligt att försvara förslagen, vi kommer kämpa emot dem, säger Elias Sundberg, ordförande för SSU Luleå.

– Om S går med på detta så kan vi slå igen butiken och lägga ner verksamheten. Här måste socialdemokratin sätta ned foten och stå upp för arbetstagarna, säger Fredrik Bruhn, SSU Norrbotten.  

Motståndet är lika tydligt bland länets fackliga representanter.

– Förslaget kunde lika gärna ha varit ett beställningsjobb från Svenskt näringsliv, säger Joakim Lindholm, Byggnads Norrbotten.

Även Rickard Engström, ordförande för IF Metall Norrbotten, menar att maktbalansen mellan parterna väger över till arbetsgivarnas fördel.

– Förkastligt.

– Förslaget hör hemma i papperskorgen. Jag förväntar mig att S inte går med på förslag som innebär försämringar för löntagarna, säger Zara Leghissa, Kommunal Norrbotten.

– Vi tycker inte att detta ska beslutas i riksdagen, utan det ska lösas mellan arbetsmarknadens parter. S ska inte gå med på detta, säger Nicklas Johansson, Pappers avdelning 165 i Karlsborgsverken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!