Om Girjas vinner – här är frågorna alla vill ha svar på

Blir det dyrare att jaga och fiska? Vilka får förtur? Blir det guidetvång? Vem sköter tillsynen? Flera högintressanta frågor hänger i luften om Girjas skulle vinna kampen mot staten.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2017-11-26 06:00

Många frågar sig hur jakten och fisket kommer att påverkas på konkret nivå om Girjas skulle vinna processen mot staten. Bland en del jägare och fiskare finns det en oro för försämrade villkor med dyrare avgifter.

Samebyn kämpar, som bekant, för att få överta rätten att förvalta jakt- och fiske från länsstyrelsen genom att åberopa urminneshävd till markerna. En färdigklubbad dom ligger troligen flera år bort eftersom processen kommer att överklagas till Högsta Domstolen oavsett utgången i hovrätten.

Men låt oss gå händelserna i förväg och förutsätta att Girjas vinner.

Matti Berg, samebyns ordförande, har i tidigare intervjuer sagt att jakt- och fiske kommer att säljas till personer utanför samebyn – men i mer organiserade former. Exakt vad som menas med organiserade former är inget han vill utveckla i nuläget med tanke på den pågående processen.

– Nej vi har inte utvecklat de tankarna själva riktigt. Vi har inte en laga kraft vunnen dom och vi tror det kommer dröja ytterligare några år innan det finns en. Men det grundläggande är att den lokala jägarkåren inte ska exkluderas på något vis. Men sen hur det ser ut vet vi inte, säger Matti Berg.

Kommer då priserna på jakt- och fiskekort att bli dyrare? Blir prissättningen olika beroende på områdets exklusivitet? Får svenska medborgare förtur före utländska? Eller prioriteras kommunmedborgare först? Kan det bli aktuellt med kostsamma guidetvång för särskilda områden? Frågorna är intressanta, men de kommer att förbli obesvarade under flera år framöver.

– Vi har absolut inte spekulerat i någonting om hur framtiden kan komma att se ut. Det vi har sagt hela tiden är att den lokala jägarkåren inte ska drabbas absolut mer än nödvändigt. Det primära är att rennäringen ska bedrivas utan störningar. Bortsett från det är att tanken att den lokala jägarkåren inte ska kännas exkluderad på något vis.

Många frågar sig om en vägledande dom i HD kan leda till att fler fjällsamebyar tar efter Girjas.

En annan viktig fråga är om jakt- och fisketillsynen, alltså själva bevakningen, kommer att påverkas. Vem kommer exempelvis att kontrollera fjällgästernas jakt- och fiskekort? I dag sköts bevakning av polisen och länsstyrelsen. Alltför bristfälligt som det ser ut i dag, enligt Berg.

– Det är en jättespännande fråga. I dag är tillsynen den del där det brister generellt på efterlevandet av alla sorters lagar och regler. Vi har bra lagstiftning men dålig övervakning.

En bättre tillsyn behövs för att motverka tjuvjakt och tjuvfiske, menar han. De problemen finns redan i dag vilket förstör för de lokala jägarna och sportfiskarna, menar Berg.

– Vi behöver en bättre tillsyn så vi blir av med det.

Ett tänkbart scenario är att bevakningen sköts i samarbete mellan samebyn och myndigheter.

– Det är en variant gissningsvis och det finns många andra varianter också. Men jag antar att det finns juridiska komplikationer i hur bevakningen får gå till.

Men allt är väldigt osäkert. Det finns helt enkelt inget glasklart svar på frågan om tillsynen i området. Marken tillhör staten även fortsättningsvis och Matti Berg tror att det blir en juridisk fråga som får arbetas fram tillsammans med myndigheter.

– Hela frågan hänger ju i luften. Vi har ju inte en dom ännu. Den dagen vi har en dom måste vi skapa organisationen som ska fördela jakttillstånd och hur den ska se ut. Och i det arbetet ingår tillsynen. Det hänger ihop.

Det arbetet kan ta lång tid. I många frågor saknar samebyarna kompetensen som behövs, menar Berg. Det skulle därför kunna bli aktuellt med en kompetensöverföring från staten till samebyn.

– Hur man löser det rent praktiskt får vi ta den dagen vi är där.

Det mesta kring Girjasmålets eventuella konsekvenser blir spekulation i väntan på domen, och Matti Berg betonar att han inte vill gå händelserna i förväg.

– Vi vill inte ta ut något i förskott. Det är en väldigt lång process som kan gå hursomhelst. Vi är inte alls säkra på att det här kommer att gå vår väg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om