Olika syn bland statsvetare

En slump eller inte?Statsvetare är inte eniga i frågan om könsfördelningen till riksdagslistorna.

Norrbotten2014-05-22 07:00

Statsvetaren Charlotta Söderberg vid Luleå tekniska universitet säger att det är svårt att studera processen kring valet av riksdagslistorna för Norrbotten. Hon tror dock att det troligen är en slump att det i år bara är ett kvinnligt toppnamn till riksdagen från länets partier.

– Idag är partierna duktiga på att värva topplatser med någorlunda jämn könsfördelning. Men tittar man längre ner på listor brukar det inte vara lika jämställt.

Har toppnamnet på partiets listor en särskild tyngd och möjlighet att sätta en speciell agenda?

– Jag tror inte det spelar så stor roll. Partiet har sitt program gemensamt, sedan har politiker egna agendor och egna hjärtefrågor som de driver, men den politiska botten är gemensam inom partiet.

Jessika Wide, statsvetare vid Umeå universitet, har dock en annan hållning. Hon menar på att vid den sammantagna bilden, om man studerar vilket kön som dominerar till exempel bland riksdagens partiledare, bland landets kommunstyrelseordföranden och bland toppnamnen på valsedlarna runt om i landet så blir bilden sammantagen att det är männen som har makten.

– När man ser det här mönstret så blir det uppenbart att det inte är en slump.

Jessika Wide framhåller också att toppnamnet på listan är oerhört viktigt, det är den personen som förväntas attrahera väljare i första hand och har stört förtroende hos partiet samt kommer att synas mest. Att det bara är en kvinna från norrbotten som är toppnamn på riksdagslistorna från partierna ser hon som problematiskt. Kommer flera nya partier från Norrbotten in i riksdagen med ett mandat riskerar det att bli en manlig dominans från Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om