– Vi vill göra täckningsgraden till en icke-fråga, säger Patrik Nilsson, täckningskoordinator Telenor.
Fram till nu har Tele2 och Telenor koncentrerat sin verksamhet till de större centralorterna. I resten av länet har Telia varit det enda alternativet. IT Norrbotten gläds åt att konkurrensen ökar inom marknaden för mobil tele- och datatrafik.
– Vi har sedan länge bedrivit en intensiv lobbyverksamhet mot operatörerna för att få det här till stånd. Täckningsgrad utifrån befolkning är genom de smarta telefonernas frammarsch ett gammalt uttjänt begrepp. Vi vill tala om yttäckning i stället, säger Tony Blomqvist, IT Norrbotten.
Projektet innebär en stor investering. Exakt hur stor vågar inte representanterna säga. Över hela landet handlar det om en satsning på 1 – 2 miljarder kronor årligen.
Just nu är utbyggnaden i Norrbotten prioriterad. 130 nya basstationer ska byggas – 30 av dem är redan klara.
I veckan driftsattes två nya stationer i Niemisel och Avafors som alltså i all tysthet nu har fått 4G-täckning. På allt fler håll på landsbygden är Tele2/Telenor i och med sina nya stationer först med 4G-täckning eftersom Telia prioriterar att uppgradera sina befintliga stationer i städerna.
– När alla stationerna är klara ser vår täckningskarta ut bra precis som Telias. Om möjligt använder vi samma master som Telia, på det området har bolagen på marknaden samarbetat sedan länge, säger Björn Lindberg, nätchef på Tele2.
Förhoppningen är att en stor del av projektet ska klaras av redan under 2015. Men det finns administrativa hinder.
– Varje ny mast måste ha ett bygglov och det ska dras fram el, fiber och väg till varje anläggning. Vi hoppas att kommunerna, länsstyrelsen och andra myndigheter hjälper oss att hålla uppe tempot. Det är speciellt att bygga här uppe eftersom grävsäsongen är kortare än på andra ställen i landet, säger Patrik Nilsson.
Masterna ska förutom bygglov ha tillstånd från bland annat Luftfartsverket och Försvarsmakten, och hänsyn måste tas till miljö och speciella naturvärden.
– Det gäller att alla spelare drar åt samma håll om vi ska kunna hålla tidsplanen, säger Patrik Nilsson.