– Det behövs mycket koppar för att vi ska klara klimatatomställningen. Det säger Anna Tyni, VD i företaget Copperstone Resources , som nu förbereder öppnandet av koppargruvan Viscaria utanför Kiruna.
Vi har kartlagt vilka koppargruvor och kopparfyndigheter som finns i Norrbotten.
*Aitik utanför Gällivare drivs av Boliden, är ett dagbrott och den enda koppargruva i Norrbotten som är i drift. Boliden har också två gruvor i Västerbotten där man bryter koppar, Kristineberg och Renström. Aitk öppnades 1968 och har närmare 800 anställda. I fjol anrikades cirka 41 miljoner ton malm till metallkoncentrat innehållandes koppar, guld och silver. Det gav över 91 000 ton koppar. Kopparhalten ligger på 0,22 procent
*Viscariagruvan utanför Kiruna. LKAB startade gruvan 1980 och sålde den 1985 till finländska Outokumpu. De drev gruvan till 1996 då den lades ned på grund av ett lågt kopparpris. Det låg då på cirka 2000 dollar per ton. 2019 köpte bolaget Copperstone Resources Viscariagruvan och flyttade sitt huvudkontor från Stockholm till Kiruna.
– Vi räknar med att komma in med en miljöprövning i slutet av detta år och förhoppningsvis komma i gång med produktionen av koppar 2023/24, säger Anna Tyni.
Det höga kopparpriset och den stora efterfrågan är några av orsakerna att man öppnar gruvan. Europa producerar bara 5 procent av den koppar man förbrukar och Sverige cirka 15 procent.
– Som vi ser det finns det en bra marknad för koppar. Vi har en kopparhalt på1,2 procent som räknas som mycket hög, säger Anna Tyni.
Det är som sagt var den gröna omställningen som gör att efterfrågan på koppar ökat. Copperstone Resources räknar med att anställa omkring 200 personer i gruvan.
– Det är både dagbrott och underjordsbrytning. Vi har lokaliserat en malmkropp på 59 miljoner ton och räknar att den räcker för 10-15 års brytning. Vår malmkropp är öppen i olika riktningar på djupet vilket betyder att mer malm finns men ännu inte är helt bekräftat.Vi ser inte något slut på hur länge brytningen kan pågå, säger Anna Tyni. Koppartillgången är 727 000 ton
*Arvidsjaur. Vid Glommersträsk utanför Arvidsjaur finns också en fyndighet som Copperstone Resourches har rättigheten till.
– Där finns både koppar, guld och andra mineraler. Men i dagsläget kan jag inte säga mer om när det kan bli en brytning där, säger Anna Tyni.
*Laver. Koppargruva utanför Vidsel som var igång under cirka tio år på 1930-40-talen. Gruvan lades ned på grund av låg kopparhalt. Boliden har nu planer på att öppna den igen. Men kopparhalten är bara cirka 0,2 procent. Det har varit protester mot planerna på att öppna gruvan.
*Liikavara/Sakajärvi. Dagbrott utanför Gällivare nära Aitik. Boliden har fått tillstånd till gruvbrytning i Liikavaara. Men beslutet har överklagats av Naturvårdsverket som hävdar att det är oklart vilken betydelse koppar kommer att ha i framtiden, då den inte finns med på EU-kommissionens lista för viktiga råvaror 2020.
*Nautanen. Utanför Gällivare. Här var en koppargruva i drift 1903 -1908 med 120 anställda.
Per Nilsson, företagsanalytiker vid Norrlandsfonden, tror att behovet av koppar kommer att öka mycket i takt med den gröna omställningen.
– Det är koppar i nästan allt som har med elektricitet att göra.i Elbilar. I vindkraftverk. Så länge jag följt detta har behovet av koppar ökat. I dag importeras mycket koppar från Kina och det finns ett stort behov av mer egen brytning av koppar, säger han.
Men det tar lång tid att öppna nya gruvor.
– Det beror på hur mycket infrastruktur som redan finns där och vilken miljöpåverkan som gruvan får, säger han.