Ökad brandrisk i länet – skogsbrandflyget i luften

I helgen kallades skogsbrandflyget i Norrbotten upp för första gången på grund av hög brandrisk i delar av länet. Nu varnar SMHI att risken för skogsbrand är stor eller mycket stor.

Lilla bilden är från lördagens brandslinga när Skogsbrandflyget var upp för första gången i år, platsen är över Kalixälven. Stora bilden är en arkivbild.

Lilla bilden är från lördagens brandslinga när Skogsbrandflyget var upp för första gången i år, platsen är över Kalixälven. Stora bilden är en arkivbild.

Foto: Luleå Boden Flygklubb/Tommy Borg

Norrbotten2023-06-12 16:29

Norrbottens flygklubbar har stått startberedda sedan 1 juni och på lördagen startade Luleå-Boden Flygklubb för första gången i år att bevaka slingan BD-OST, skriver Luleå-Boden Flygklubb i ett pressmeddelande.

Länet är uppdelat i tre områden, så kallade slingor, där den norra slingan bevakas av Flygklubben Nordvingen i Gällivare och den östra samt södra slingan bevakas av Luleå-Boden Flygklubb baserade på flygplatsen i Luleå.

Anledningen till att räddningstjänstens inre befäl kallade upp brandflyget på lördagen var på grund av hög brandrisk i östra Norrbotten.

På söndagen brann det på fyra platser i länet – skogsbränder i Gällivare och i Morjärv samt två gräsbränder, en i Pajala och en i Karlsvik utanför Luleå.

SMHI har gått ut med en varning att risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor i mellersta och norra Norrland öster om fjällen, något som väntas hålla i sig tills vidare. 

För tillfället råder inget eldningsförbud i Norrbotten, men enligt länsstyrelsen kan detta förändras med kort varsel. Både SMHI och länsstyrelsen uppmanar till att visa hänsyn och var extra försiktig om du ska elda eller grilla.

Den ökade brandrisken i länet påverkar även skogsföretagen, som då behöver vara lite extra vaksamma vid arbete i skog och mark.

– Det är ofta den där gnistbildningen, det kan vara från ett markberedningsaggregat eller i från banden på maskinen om du går över en sten eller någonting. Så det gäller att vara vaksam, säger Ulf Nilsson, regionchef Sveaskog Norrbotten.

Vidare säger han att skogsmaskiner står för en ganska lite del av de skogsbränder som uppstår, men det finns en hel del åtgärder och riktlinjer som företaget vidtar när risken för skogsbränder ökar.

Bland annat är alla maskiner utrustade med brandutrustning. En annan åtgärd är att de gör geografiska anpassningar, vilket innebär att de väljer att utföra arbete på områden som är mindre torra.

– Sen gör vi andra anpassningar, vi tar av banden från maskinerna. Och vi kan ha en anpassad körning, att vi hela tiden kommer tillbaka till där vi körde förra gången med maskinen, så ifall det skulle ha uppstått någon brand ser man det väldigt snabb.

Om det blir väldigt varm använder även företaget brandvakter eller kör på nätterna istället. 

– Det händer i princip varje år att vi står en period också, säger Ulf Nilsson, regionchef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!